Älskade Julbord


I det gamla sekelskifteshuset från 1877 som fått namnet Fanny Udde kan du uppleva ett julbord i en genuin och vacker sekelskiftesmiljö med 12 olika sorters sill och flertalet varianter på kall och rökt fisk, grönsaksanrättningar och kallskuret. Efter det njuter man av de klassiska småvarma. Avslutningsvis dukas det upp ett dessertbord med godsaker och missa inte våra fina svenska ostar med hemkokt marmelad, säger, Karin Sundqvist ägare och grundare på  Fanny Udde Bistro. Text: Michael Andersson.

Fanny Udde Bistro dukar upp för julbord som andas hållbarhet och innovation. Här bjuder teamet i köket på en matupplevelse som gör gott för både gom och miljö. På årets julbord hittar du såväl traditionella julrätter och rätter med en twist mot det moderna. Husets ombonade sekelskiftesmiljö andas jul och det sprakar av ljus och familjär värme.

– Vi lägger stor kärlek på sillarna och serverar 12 olika sorters sill med en riktigt god potatis, ost och knäckebröd. Efter sillen finns det rökt fisk både lax och makrill med wasabikräm och sedan kallskurna klassiker, julskinka, gustafskorv, lantpaté och många gröna sallader med bland annat pumpa, granatäpple och brysselkål, säger Karin.

–  Karin berättar också att hon gillar picklade syrliga grönsaker till det kallskurna -och det finns det flera varianter av.  Och är man ännu inte mätt och belåten efter allt detta. Så serverar vi ett mindre urval på småvarmt. Och avslutningsvis ett dignande dessertbord med bland annat chiapannacotta, kanelhjärtan, saffransdrömmar, fudge med polkagris, mjukpepparkaka med brynt smörfrosting som bageriet på Kanaans Trädgårdscafé, vår syster restaurang, tagit fram.


Julbordet dukas upp i ett riktigt julhus mitt i allt det moderna och nybyggda i Sickla och Hammarby Sjöstad. Här kommer det att serveras ett urval av det klassiska julbordet med djupa rötter och lite modernt nytänk. Från den 25 november till 22 december dukar man fram julbordet och i huset finns även fyra bokningsbara chambre separéer för 10 – 16 personer.

”Karin Sundqvist ägare och grundare, Fanny Udde Bistro. 
Jag vill att våra gästerna får en upplevelse utöver det Vanliga.”

Samla vänner, familj och kollegor och kom i julstämning i en genuin och vacker sekelskiftsmiljö på Fanny Udde. Huset ligger mitt i den lummiga parken i anslutning till Sicklastråket, som knyter ihop Sickla med Hammarby Sjöstad. Endast en hållplats från Hammarby Sjöstad med tvärbanan, hållplats Sickla. Man kan även promenera från Sickla Udde och tar man bil så finns det parkeringsplats vid huset.

– Hos oss kan du njuta ett generöst julbord med klassikerna som du älskar. Traditionsenligt följer vi de sju julserveringarna. Det bjuds på 12 olika sorters sill och flertalet varianter på kall och rökt fisk, grönsaksanrättningar och kallskuret. Efter det njuter ni av de klassiska småvarma. Avslutningsvis dukas det upp ett dessertbord med godsaker och missa inte våra fina svenska ostar, säger Karin.

– På övervåningen finns fyra underbara chambre separéer med kakelugnar,  antika skåp och många fina små detaljer, här finns möjlighet att boka ett eget rum om ni är 8-16 personer.

FAKTA Fanny Udde
Sekelskifteshuset Fanny Udde byggdes 1877 av den framgångsrike bagarmästaren Anders Richard Westerdahl och är uppkallat efter hans fru Fanny. Huset, ett genuint och påkostat hantverk, byggdes med tanken om att ge familjen, bestående av en dotter och fem söner, en härlig möjlighet till variation från våningen i centrala Stockholm, framförallt under sommarmånaderna men även under årets övriga årstider.

Möjligheten att växla boende mellan stadsvåningen och sommarhusets lummiga grönska var ett privilegium få förunnat och fungerade bra med Anders jobb, tack vare riktigt stabil wifi-uppkoppling (skoja!). Det fungerade bra för att Anders hade möjligheten att pendla med ångbåt till och från sitt arbete i stan. Hushållningen på Fanny Udde innebar att ta vara på skörden av grönsaker, frukt, bär och svamp för att göra bland annat saft, sylt, gelé, marmelad och kompott. Det innebar en hel del arbete för framförallt Fanny, dottern Ester, kokerskan och pigorna.

Flyttarna mellan de två bostäderna kunde ibland vara lite påfrestande, för både familj och tjänstefolk, då möbler, husgeråd, porslin, krukväxter, husdjur, kläder och linneförråd skulle tas med. Det mesta i hushållet på landet var nämligen samma som i staden förutom att kläder och gardiner var i ljusare och mer somriga färger. Fanny Udde blev en mycket uppskattad plats i familjens hjärta – här fick de önskad variation och rekreation i en tillvaro fylld av avslappnat umgänge, ofta utomhus, i form av promenader, utflykter, bad, segelturer och måltider.

Läs mer på: www.fannyuddebistro.se


Andra läste också