Anders Carlbergs minnespris 2020: Ibbi Chune Jogestrand är Årets unga förebild


Årets pristagare har på flera sätt visat att hon är en sann förebild. Hon har genom sitt starka personliga engagemang visat positivt ledarskap, motståndskraft och stort mod. Årets unga förebild är Ibbi Chune Jogestrand, 22 år, från Skaprnäck i Stockholm.

Minnesprisets jury skriver i sin motivering

Pristagarens starka engagemang för rättvisa och mot rasism ledde till att hon tillsammans med några andra unga startade Black Lives Matter Stockholm i solidaritet med rörelsen i USA. Det var hon som sedan fick stå till svars i media när den stöddemonstration som organisationen arrangerade i centrala Stockholm fick upplösas på grund av att det kom för mycket folk. Deltagarna spreds över staden och på flera platser fick kravallpolis sättas in. Kritiken mot arrangörerna var kraftig. Sakligt och lugnt stod hon i intervju efter intervju, och berättade varför det är livsviktigt att demonstrera mot rasism. Händelsen ledde till en massiv våg av hav och hot mot henne personligen.

Pristagaren är en stark förebild för många unga tjejer, både när det gäller positiv kroppsuppfattning och självkänsla. Hon är plus size-modell och framgångsrik DJ. Hon medverkade även i produktionen av låten ”Tillsammans” som spelades in av ett stort antal svenska artister till förmån för BLM i USA.

Hur känns det att få priset som årets unga förebild?

– Det känns jätteroligt och jag känner mig väldigt hedrad. Jag blev lite mållös när de ringde mig och berättade att jag skulle få priset. Fryshuset är ju något speciellt och jag har länge haft olika kopplingar till Fryshuset. Jag gick i högstadiet i Fryshusets skola i Hammarby sjöstad och för två år sedan var jag med och ledde ett event som hette ”Mer än bara skitsnack”. Det var en kväll för att lyfta ungas potential och kreativitet i förorten. Sedan har jag gjort lite andra projekt som DJ och haft workshops, så det känns väldigt speciellt att få ta emot det här priset från Fryshuset.

Vad ligger bakom ditt engagemang?

– Jag har alltid varit en person som varit intresserad och insatt i samhällsfrågor. Jag är svart och min familj är svarta så när BLM (Black Lives Matter) började komma upp var det självklart för mig att uppmärksamma det här också. Svartas rättigheter och att stå upp mot rasism har alltid varit en hjärtefråga för mig.

– Demonstrationen som hölls i våras kom faktiskt upp av en slump. Vi var några som samlades och att det skulle bli så många var inget vi visste från början. I samband med demonstrationen gjorde vi även en BLM Stockholm Instagram-sida. Den använder vi även efter demonstrationen som en plattform till att lyfta och informera om viktiga delar inom ämnet.

Vad har du för framtidsplaner?

– Jag har kommit in på en utbildning till socialpedagog som börjar i vår. Jag vill ju arbeta med socialt arbete på ett eller annat sätt. Sedan frilansar jag även som modell så det vill jag gärna fortsätta med. Det är ganska nytt med modellandet, jag var med och gjorde en reklam och sedan hörde de av sig från min agentur och undrade om jag ville göra fler uppdrag. Med det hoppas jag kunna vara med i en normalisering av plus size-modeller och tjejer över huvud taget. Om man tänker tillbaka i tiden hade ingen kunnat tänka sig det, men jag vill visa andra unga tjejer att man inte behöver vara vit och smal för att kunna vara modell.


Andra läste också