Coronabok ska hjälpa föräldrar att prata med sina barn om oro kring viruset


I tider då allt ställs på ända kan det finnas mycket oro och många frågetecken, inte minst hos våra små. Nu har Apotek Hjärtat, tillsammans med illustratören Louise Winblad (hejhejvardag), tagit fram Coronaboken. En digital bok som ska hjälpa vuxna att prata om coronaviruset tillsammans med sina barn – på barns språk.

Ibland kan det vara svårt för barn att sätta ord på sin oro, speciellt när det handlar om något så abstrakt som ett virus. Oron kan ta sig olika uttryck. En del barn ställer kanske frågor och berättar att de är rädda medan andra får ökat behov av kontroll eller sömnsvårigheter. Vissa barn kanske inte visar upp någon oro alls men bär på funderingar ändå. Oavsett hur barnet reagerar är det viktigt att som vuxen prata med sina barn om coronaviruset och möta deras behov.

För att underlätta samtal om coronaviruset och covid-19 har Apotek Hjärtat tagit fram Coronaboken, en kort berättelse som föräldrar och barn kan läsa tillsammans på surfplattan för att reda ut frågetecken och öppna upp för samtal. Boken är en uppföljning på Apotek Hjärtats tidigare Virusböcker, som på ett lättsamt sätt förklarar hur olika virus fungerar i kroppen och vad man ska tänka på för att inte bli sjuk.

– Det viktigaste man kan göra som vuxen i dessa tider är att lugna och få sina barn att känna trygghet. Förhoppningen är att Coronaboken ska hjälpa barn att på ett tryggt och lättsamt sätt förstå och prata om svåra och otäcka saker, samtidigt som de vuxna kan ta reda på vad just deras barn vet och behöver, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat.

I Coronaboken får vi följa Bim som måste vara hemma från förskolan fast hon bara är lite snorig. Hennes pappas jobb har flyttat till köksbordet och Bim får inte träffa mormor. Vad är det som händer i världen, och varför säger de på nyheterna att man inte får pilla sig i ansiktet? I boken finns också tydliga tips på vad man ska göra i coronatider – som att tvätta händerna extra noga, hosta och nysa i armvecket och prata med mormor i telefon istället för att ses.

Coronaboken finns att läsa här: www.apotekhjartat.se/coronaboken


Andra läste också