Coworking- det nya sättet att arbeta


Pandemin har förändrat vårt sätt att arbeta, och var vi arbetar skriver ElectriCITY Innovation i ett pressmeddelande. Coworking, eller kontorskollektiv som det heter på svenska, har blivit ett allt vanligare fenomen i både Sverige och världen.

Konceptet går helt enkelt ut på att olika företag/entreprenörer/startups samsas under samma tak och lokaler där ens egna skrivbordsplats inte alltid är självklar. Fördelarna med coworking är att det ger flexibilitet och ett nätverksbyggande för alla som hyr plats i kontorslandskapet.

Unity i Hammarby Sjöstad

Att alla medarbetare fysiskt ska befinna sig på företagets kontor varje dag är inte längre en självklarhet. Arbetslivet har blivit mer flexibelt och begreppet coworking är hetare än någonsin. Det återspeglar sig också när Sjöstadsborna i en Novusundersökning har svarat på frågor kring distansarbete. Hela 50 procent anger att de gärna skulle arbeta på en coworking-arbetsplats i närområdet några dagar i månaden.

LÄS OCKSÅ: Nu öppnar UNITY i Hammarby Sjöstad

Av de som svarade på undersökningen hade 61 procent under 65 år ett arbete där det går att jobba hemifrån. Av de personer som har möjlighet att arbeta distans så svarar hela 50 procent att de skulle vara intresserade att ibland arbeta på ett coworking-kontor i Hammarby Sjöstad i Stockholm. Bland denna grupp av intresserade skulle nära 4 av 10 vilja arbeta ofta (10 dagar per månad eller mer) från ett sådant kontor.

En av flera coworking-platser i Hammarby Sjöstad är UNITY, som öppnade i november 2021 i den före detta Transformatorverkstan, en gammal industrilokal med imponerande tio meter högt i tak.

Louise Bjurenvall, Commercial Manager, på Unity i Hammarby Sjöstad.

– Det är glädjande att det är så många som ser fördelar med att kombinera hemarbete med kontorsplats i närområdet. Jag tror många är trötta på att jobba hemifrån och vill dela kontor med människor från olika branscher. De vill utöka sitt nätverk eller bara variera sin arbetsplats och dessutom få tillgång till all service som ett kontorshotell erbjuder såsom bemannad reception, skrivare, gratis kaffe och te, mötesrum med modern teknik och tysta telefonbås, säger Louise Bjurenvall, Commercial Manager, på Unity i Hammarby Sjöstad.

LÄS OCKSÅ: Ny coworkinganläggning i Hammarby Sjöstad

ElectriCITY Innovation är ett av de företag som har ett antal flexibla kontorsplatser på Unity.

– Begreppet arbetsplats har fått en ny innebörd, i dag jobbar vi flexibelt, på plats och på distans. Kontoret blir mycket mer av en mötesplats för kreativa möten. Och vi behöver kanske mer än en kreativ mötesplats i framtiden, du kanske jobbar på ett företag där du sitter en del av din tid, en del av din tid arbetar du hemifrån och en del av tiden från en coworking-arbetsplats i ditt närområde. Det är ytterligare ett sätt att utöka sina kontaktytor och möta personer från olika verksamheter. Den framtida hybridarbetsplatsen kan se ut på många olika sätt, säger Lennart Backlund, kommunikatör på ElectriCITY Innovation.

ElectriCITY – Novus

Om undersökningen:
Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av ElectriCITY. Syftet med undersökningen är att få en bild av hur de som bor i Hammarby Sjöstad upplever olika delar inom ElectriCITYs fokusområden. Undersökningen är genomförd via telefonintervjuer. Totalt har 300 intervjuer genomförts, vilket motsvarar en svarsfrekvens på 34 %. Du kan ta del av undersökningen på ElectriCITYs webbplats: www.electricityinnovation.se


Andra läste också