Cykel får inte längre tas med på Tvärbanan utanför rusningstrafik


Mellan den 1 augusti och 30 september var det tillåtet att i mån av plats ta med cyklar på Tvärbanan när det inte är rusningstrafik. Andra resenärer har alltid företräde framför cyklar – är det trångt på spårvagnen kan man få vänta tills det finns plats.

Trafikförvaltningen har inlett arbetet med att förbereda spårvagnarna för att kunna spänna fast cykeln och märka ut platserna. För att hinna göra det blir det möjligt att ta med cykel först från och med den 1 augusti. Cykeln måste vara fastspänd under hela resan för att den inte ska utgöra en risk för resenärer vid exempelvis hårda inbromsningar.

Tvarbanan-och cykel
Tvarbanan-och cykel

Resenärer får ta med cykeln om det är ledigt på den särskilt markerade platsen. Andra resenärer och resenärer med barnvagn, rullator och rullstol har alltid företräde framför cyklar. Barnvagnar, rullatorer och rullstolar ska alltid ställas på särskilt markerade platser av säkerhetsskäl. Om det är trångt på spårvagnen kan man få vänta på hållplatsen med sin cykel tills det finns plats eller bli tvungen att lämna spårvagnen.

Det kommer att finnas kundservicevärdar ombord på spårvagnen som kan svara på frågor under provperioden som pågår fram till och med den sista september.

Tvärbanan stängs av mellan Stora Essingen och Sickla från den 4 juli till och med den 7 augusti på grund av banarbete. Cyklar kan inte tas med på ersättningsbussarna.

Fakta – Cykel på Tvärbanan

  • Cykel är tillåtet att ta med utanför rusningstrafik på Tvärbanan på prov under perioden 1 augusti – 30 september 2022. Därefter ska försöket utvärderas.
  • Provperioden gäller inte de andra spårvägslinjerna Nockebybanan, Spårväg City eller Lidingöbanan.
  • Man får inte ta med cykeln på vardagar klockan 6–9 och klockan 15–18. På helger finns inga tidsbegränsningar.
  • Cykel får endast tas ombord på spårvagnen via dörrar med barnvagnssymbol och den ska placeras vid markerad plats.
  • Endast en cykel är tillåten per markerad plats. Flak- eller lådcyklar, trehjulingar eller andra skrymmande cyklar är inte tillåtna att ta med.
  • Av säkerhetsskäl måste cykeln vara fastspänd och under uppsikt under hela resan. Resenären ombeds tänka på sina medresenärer.
  • Det är inte tillåtet att cykla på hållplatsområdet eller plattformar. Detta gäller även sparkcyklar och elsparkcyklar.

Andra läste också