Elpriserna fortsatt osäkra – viktigare att välja rätt elbolag


Under 2022 slog elpriserna i Stockholm rekord efter rekord, med en tuff avslutning i december på 2,70 kronor per kWh. Trots en ordentlig lättnad i januari är det fortfarande osäkert på elmarknaden och vikten av att hitta ett billigt elavtal har blivit allt viktigare för hushållen.

De stigande elpriserna i Sverige under 2022 har knappast undgått någon. Under året drabbades många hushåll, inte minst i Stockholmsområdet som ingår i prisområde SE3, av ovanligt kostsamma elräkningar.

Priserna steg ytterligare i december och nådde sin topp med 2,70 kronor per kWh, under en månad då energiförbrukningen i hemmen dessutom tenderar att vara högre på grund av kylan, julbelysning, ledighet och extra användning av bland annat spis och ugn. Priserna lättade i januari men steg återigen i februari 2023, med dagspriser som ofta översteg 1 krona per kWh.

Hushåll jämför bästa elbolag för att spara pengar

De rusande elpriserna har fått många hushåll att överväga att byta till ett annat elbolag. Tyvärr är detta inte alltid en lätt uppgift på egen hand och det kan vara svårt att hitta ett bättre erbjudande och veta hur man ska gå till väga.

Många tar därför hjälp av jämförelsetjänster som gör processen att hitta det bästa elbolaget både enklare och snabbare. Genom att få en bra överblick av hur avtalen skiljer sig åt, och jämförelse av elbolagens priser, kan hushållen spara tusenlappar på att kostnadsfritt byta elbolag om de hittar ett bättre erbjudande än sitt nuvarande.

Valet mellan rörligt eller fast elavtal

Det handlar dock inte bara om att hitta billigaste priset, utan också det avtal som passar ens situation bäst. Till exempel om man bor i lägenhet eller villa, och om man tjänar mest på rörligt eller fast pris.  För hushåll som vill ha mer förutsägbarhet i sin elräkning kan ett avtal med fast pris vara det bästa alternativet för att inte drabbas av rusande elpriser. Här ingår kunden ett avtal med elleverantören och betalar vanligtvis ett fast pris per kWh under en bestämd tidsperiod, till exempel ett eller två år framåt.

Å andra sidan kan rörliga elavtal vara fördelaktiga om man inte behöver samma förutsägbarhet och vill dra nytta av marknadens svängningar. Med ett rörligt avtal kan elpriset variera beroende på den aktuella prisnivån på marknaden. Detta innebär att kunderna kan dra nytta av lägre elpriser om de sjunker under avtalstiden, jämfört med fast elavtal då priset förblir högre.

Större medvetenhet om energiförbrukning

Hushåll som hade fast elavtal under 2022 när priserna steg som mest kunde spara mycket pengar. Samtidigt har rörliga priser varit fördelaktiga under lång tid då elen varit billig. Historiskt sett har rörliga avtal varit lite billigare, men i slutändan handlar det om personlig preferens om hur mycket trygghet kontra risk man vill ta, och hur ens energiförbrukning i hemmet ser ut.

Förutom ett ökande intresse för att välja rätt elleverantör så har den dyra elen lett till en större medvetenhet och vilja att spara energi i vardagen. Ett effektivt sätt att spara på elen är förstås att stänga av apparater när de inte används, men också att ha energieffektiva prylar som LED-lampor.

Det kan vara värt att byta ut gamla vitvaror som drar mycket ström mot nyare, energisnåla produkter. Hushåll som betalar för uppvärmningen i till exempel en villa kan även installera en termostat som hjälper till att styra inomhustemperaturen efter behov, och smarta appar kan hjälpa till att minimera elanvändningen även när man inte är hemma.


Andra läste också