Finalisterna till Glaspriset och Glaspärlan är utsedda!


Nu står det klart vilka fyra finalister som nomineras till Glaspriset och Glaspärlan – Sveriges bästa glasbyggnadsprojekt. Juryn har bland de 40 tävlande bidragen valt ut fyra projekt till respektive pris.

– Vi har aldrig haft så många tävlingsbidrag förut och vi har heller aldrig haft större spridning bland de tävlande än i år. Det visar en spännande mångfald både design- och storleksmässigt. Så det har varit ett grannlaga arbete för juryn, intygar Alf Rolandsson, juryns ordförande och tillägger samtidigt att det har varit ett nöje att få ta del av den kreativitet som sjuder i glasbyggbranschen och som resulterar i en imponerande samling med många fina exempel på svensk glasarkitektur.

LÄS OCKSÅ: Clarion Collection Hotel Tapetfabriken

Alf Rolandsson betonar också att det inte har varit lätt att gallra bland bidragen, men att juryn i stor enighet kommit fram till vilka bidrag som går till final.

– På ett sätt är alla bidragen vinnare, men när vi stämt av våra intryck mot tävlingskriterierna om bidragens arkitektoniska, funktionella, innovativa och hållbara kvaliteter har vi kommit fram till vilka vi anser ska gå till final, säger han.

DE NOMINERADE TILL GLASPÄRLAN 2022:

Låma
Långedrag Modern Art är en liten privat konsthall i storlek av ett Attefallshus på en villatomt utanför Göteborg. Den skulpturala byggnaden är täckt med mattsvart bandfalsad plåt och har ett triangulärt takfönster mot himlen i norr. Projektet nomineras för sitt poetiska formspråk där takfönstrets vackra utformning och genomtänkta detaljer är avgörande för rumsupplevelsen.

Länsförsäkringar Halland
En vacker jugendbyggnad i ett stadskvarter i Halmstad har fått en tillbyggnad på innergården. Hyresgästen Länsförsäkringar ville vara kvar i kvarteret men behövde mer yta. Den lilla gårdstillbyggnaden präglas av finsnickrade träpaneler, stora glaspartier och återanvänt tegel. Det nomineras för sin höga ambition för kvalitet, hållbarhet och för sina enkla vackra detaljer.

Tapetfabriken i Sickla
Clarion Collection Tapetfabriken är ett nybyggt hotell i de gamla industrikvarteren i Sickla öster om Stockholm. Den består av en lägre tyngre del av återanvänt tegel som ansluter till den historiska skalan i området, samt en lättare övre del klädd med halvtransparenta vertikala glaslameller (U-format industriglas) belysta bakifrån så att fasaden kan lysa i mörkret. Projektet nomineras för sitt innovativa och eleganta användande av enkelt industriglas.

Visby domkyrka
Hur skulle den medeltida domkyrkan i Visby kunna få en mer inbjudande entré som signalerar öppenhet och som upplevs som inbjudande även när kyrkan är stängd? I detta projekt har de nya vackra glaspartierna kommit att uppfylla dessa mål. Den gamla ekporten är permanent uppställd, där nya mässingsklädda skjutdörrar av glas leder in till tornrummet och vidare in via nya skjutdörrar av glas till långhuset. Projektet nomineras för sin konceptuella och tektoniska skärpa där glaset blir en symbol för öppenhet.

PRISUTDELNING PÅ NORDBYGG

Vinnarna koras vid prisutdelningen på Nordbygg Talks Scenen på Nordbyggmässan 28 april kl 16.40.


Andra läste också