FISKET

HAMMARBY SJÖSTAD
FILM: Daniel Bertell

Varje år fångas många hundra laxar och havsöringar i Stockholms ström och även i Sickla kanal och Hammarby sjö. Via laxtrappan i Hammarby Sjöstad tar sig laxarna vidare in i Sicklasjön och vidare ut i saltsjön för att växa till sig i tre, fyra år för att sedan återvända när det är dags att fortplanta sig. 

Öringen orienterar sig med smaken på vattnet för att hitta tillbaka. Förr om vårarna stod öringen och stötte mot den stängda slussporten, men längre kom de inte, utom de korta stunder när porten öppnades för båtar. Men idag kan öringarna alltså ta sig förbi slussarna och upp i sötvattnen.

Det är tillåtet att fiska i Sickla kanal och i Hammarby sjö i Hammarby Sjöstad utan fiskekort. Dock finns en del regler. Du får inte ryck-fiska, använda nät eller håv eller på annat otillbörligt sätt fånga öringen. Cirka 25 meter från slussen och laxtrappan vid Restaurang Göteborg råder det dock fiske förbjuden.

”När laxtrappan i Hammarby Sjöstad har vattenflöde ser man ofta öringen på väg mot sin lekplats under slutet av oktober” 

Fiske i Hammarby Sjöstad
Laxtrappan i Hammarby Sjöstad

När öringen lekvandrar drar det publik till trappan.

Laxtrappan i Hammarby Sjöstad

Nyrenoverad

Nyrenoverad fisktrappa i Hammarby Sjöstad

I Sickla sluss har Fabege tillsammans med Stockholms Stad och Städa Sverige byggt en ”Kammartrappa” där vattnet rinner från en djup bassäng till en annan och jämnar ut vattnets höjdskillnad samt använder energin i det strömmande vattnet till att skapa turbulens och motströmmar som fisk kan utnyttja när de vandrar uppströms. Ett fint projekt som skapar ett bättre ekosystem och en hållbarare Hammarby Sjöstad.

Laxtrappan i Hammarby Sjöstad

FOTO: Henrik Trygg har tagit samtliga bilder renovering

Stäng meny
Translate »