Fiskelycka i Hammarby Sjöstad


Nu när kylan sätter in så kommer öringen till Hammarby Sjöstad. Det är tillåtet att fiska i Sickla kanal och i Hammarby sjö utan fiskekort. Dock finns en del regler. Du får inte ryck-fiska, använda nät eller håv eller på annat otillbörligt sätt fånga öringen. Cirka 25 meter från slussen och laxtrappan vid Restaurang Göteborg råder det fiske förbjuden.

Sickla kanal är knytpunkten mellan sjöarna Sicklasjön/Järlasjön och Saltsjön vilket skapar goda förutsättningar för en rad arter. Både stor gädda, abborre och öring tas i detta vatten. 

Varje år fångas många hundra laxar och havsöringar i Stockholms ström och även i Sickla kanal och Hammarby sjö. Via laxtrappan i Hammarby Sjöstad tar sig laxarna vidare in i Sicklasjön och vidare ut i saltsjön för att växa till sig i tre, fyra år för att sedan återvända när det är dags att fortplanta sig. Öringen orienterar sig med smaken på vattnet för att hitta tillbaka. Förr om vårarna stod öringen och stötte mot den stängda slussporten, men längre kom de inte, utom de korta stunder när porten öppnades för båtar. Men idag kan öringarna alltså ta sig förbi slussarna och upp i sötvattnen i Nackareservatet via den här laxtrappan som löper parallellt med slussen.

Idrottsförvaltningen gör årliga utsättningar av havsöring i Sickla kanal, för att etablera ett bestånd i Nackaåns sjösystem och för att garantera präglad fisk till systemet. Under senare år har det årligen satts ut ca 3.000 st 1-åriga Åvaåöringar (utvandringsfärdig ung fisk, vikt ca 100 gram). Fisktrapporna vid Sickla sluss rensas inför fiskvandringen på hösten och dammens slingerväxter klipps vid behov, detta gör det möjligt för öringen att vandra upp i Sicklasjön och Järlasjön.

Havsöring har nu etablerats i Nackaåns sjösystem. Sedan tidigare har en fiskväg anlagts från Järlasjön upp i Nackaån, dit även öring har präglats genom utsättning av rom och juvenil öring. Under senhösten kan man nu se havsöring vandra upp genom fisktrapporna till lekplatserna uppströms Järlasjön, men det krävs att sjöarna uppströms har fyllts upp ordentligt av höstregnen innan det blir tillräckligt med vatten för fisktrapporna.

ÖRINGSFISKET I HAMMARBY SJÖSTAD ÄR SÄKRAT

I kväll var det åter dags för utsättningen av havsörings smolt i Sickla kanal i Hammarby Sjöstad. Sjöstadsbladet var givetvis på plats för att föreviga detta. Utsättningen i Stockholm påbörjades redan år 1973. Varje år sätts ungefär 30 000 laxar och havsöringar ut i vattnen. Strömmen är ett av de artrikaste fiskevattnen i Stockholm med cirka 30 olika arter.

– Vi är glada för stockholmarna och sjöstadsborna alla som besöker staden att det unika laxfisket kan fortsätta. Vi arbetar för att Stockholm ska vara en naturnära och hållbar stad; möjligheten att fiska i centrum har ett stort värde för oss, säger Sverker Lovén, Stockholms stads fiskebiolog.

Varje år fångas många hundra laxar och havsöringar i Stockholms ström och även i Sickla kanal och Hammarby sjö.

Via laxtrappan i Hammarby Sjöstad tar sig laxarna vidare in i Sicklasjön och vidare ut i saltsjön för att växa till sig i tre, fyra år för att sedan återvända när det är dags att fortplanta sig. Öringen orienterar sig med smaken på vattnet för att hitta tillbaka.

Förr om vårarna stod öringen och stötte mot den stängda slussporten, men längre kom de inte, utom de korta stunder när porten öppnades för båtar. Men idag kan öringarna alltså ta sig förbi slussarna och upp i sötvattnen i Nackareservatet via den här laxtrappan som löper parallellt med den nya slussen.

– Som stockholmarnas energibolag vill vi bidra till att bevara det unika fisket i centrum. Vi tycker att det är passande att vi levererar ström till hushållen och fisk till strömmen. Vi har även andra liknande projekt där vi tillsammans med Stockholms stad arbetar med att göra staden mer trivsam och säker, för att vi vill värna om den miljö som vi verkar i, säger Marco Blixt som är fiskeansvarig på Fortum.

Det görs årliga utsättningar av havsöring i Sickla kanal, för att etablera ett bestånd i Nackaåns sjösystem. Mellan 1300 och 2500 havsöringssmolt (utvandringsfärdig ung fisk, vikt ca 130 gram) sätts ut per år. Fisktrappan vid Sickla sluss rensas inför fiskvandringen och dammens slingerväxter klipps vid behov, detta gör det möjligt för öringen att vandra upp i Sicklasjön och Järlasjön.

Havsöring har etablerats i Nackaåns sjösystem sedan flertalet år tillbaka. Sedan tidigare har en fiskväg anlagts från Järlasjön upp i Nackaån, dit även öring har präglats genom utsättning av rom och juvenil öring. Under senhösten kan man nu se havsöring vandra upp genom fisktrapporna till lekplatserna uppströms Järlasjön.

Filip Andersson var och fiskade i Sickla kanal i Hammarby Sjöstad när han fick en stor överraskning. Till P4 Stockholm berättar han.
Plötsligt satt en 11,2 kilo tung gädda på hans krok.
– Om det inte hade rört på sig hade jag trott att det var bottennapp”, säger Filip Andersson om sin ovanliga fångst. Gäddan släpptes ut i kanalen efteråt.


Andra läste också