Förskolor för hela familjen i Hammarby Sjöstad


Förberedelserna inför årets stora händelse pågår för fullt på Norlandia förskolorna Bidevind, Hammarhajen
och Svallvågen i Hammarby Sjöstad. Norlandia Quest är ett årligt event på alla Norlandias förskolor runtom i landet. Målet med genomförandet är att barnen gemensamt ska få samlas kring och utforska ett nytt aktuellt ämne.

På Norlandia Förskolors tre förskolor i Hammarby Sjöstad möts vi av nyfikna barn som vill och är redo att rädda vår planet. Årets höjdpunkt närmar sig – Norlandia Quest, där temat i år är ”Go Green”. En temavecka där barnen får möjlighet att utforska och lära sig mer kring ämnet miljö och hållbarhet, och att vi alla tillsammans kan vara med och göra skillnad.

Förberedelserna inför årets stora händelse pågår för fullt på Norlandia förskolorna Bidevind, Hammarhajen och Svallvågen. Norlandia Quest är ett årligt event på alla Norlandias förskolor runtom i landet. Målet med genomförandet är att barnen gemensamt ska få samlas kring och utforska ett nytt aktuellt ämne.

– Årets tema är Go Green där vi lär oss mer om hållbarhet, värderingar och miljöfrågor. Vi har under januari bland annat återanvänt och skapat nya föremål och plagg av insamlade kläder, förklarar förskolechef Anne-May Fiedler. Barnen tycker det är superspännande!

Norlandia Quest avslutas med en grande finale vecka fem där barnen får möjlighet att visa upp sina olika projekt. På förskolorna i Hammarby Sjöstad bjuds föräldrar, vänner och grannar in till öppet hus.
– Alla är välkomna! Spänningen inför veckan är stor. Det är såklart extra kul och sporrande för barnen att få visa upp allt de lärt sig för sina föräldrar, syskon och grannar, säger Anne-May.

– Äventyr och nya upptäckter sker året om. Inte sällan stöter man på barn och pedagoger från förskolorna på utflykt i närområdet.Vi har en tydlig utomhuspedagogik med ledord om nya upptäckter – varje dag. Det innebär äventyr på Sjöstadens lekplatser, bibliotek och grönområden. Vi samarbetar även med områdets äldreboende. Det är kul att se hur uppskattat det är både av barn och äldre. I december lussade barnen för de boende som inte var sena med att ta ton och sjunga med, fortsätter Anne-May. Förutom temaveckor och utflykter, lagas det mat på plats från grunden av egen kock. Ibland även av barnen själva, som får sätta på sig kockrock och vara med under förberedelserna i köket. Det behövs näringsriktigt bränsle om man ska hänga med i vårt tempo!, skrattar Anne-May.

”Vi har en tydlig
utomhuspedagogik
med ledord om nya
upptäckter – varje
dag. Det innebär
äventyr på Sjöstadens lekplatser,
bibliotek och
grönområden.”

Vi har ett måltidskoncept på alla våra förskolor som vi kallar Mat med Smak. Måltiden är en viktig del av dagen, och vi värdesätter verkligen den helhetsupplevelsen. Allt från hur maten lagas, vad som serveras på tallriken till stämning och miljö. Vi vill att barnen ska få med sig positiva matvärderingar vidare i livet. Resten av familjen kan också njuta av maten som lagas. Förskolorna erbjuder nämligen familjetjänster för att underlätta i vardagspusslet, bland annat ”VardagsLådan” – en matlåda att köpa med sig hem till familjen eller som take away-lunch till jobbet.

Vi är även i startfasen av satsningen Norlandia Skuttet, en hälsosatsning som görs tillsammans med Kronprinsessparets organisation Generation Pep. Vi vill bidra till att barn och familjer blir mer fysiskt aktiva i vardagen. Håll utkik!

Det kommer mer information framöver. Annars är man alltid välkommen att kika förbi någon av våra förskolor, så berättar vi mer, avslutar Anne-May.

Uppslag i Hammarby Sjöstads lokaltidning Sjöstadsbladet

Andra läste också