Han återgår till rollen som handlare hos Ica Supermarket i Hammarby Sjöstad


Thomas Widlund, chef för Icahandlarnas medlemsservice, går tillbaka till rollen som handlare i Hammarby Sjöstad. Efter tre år som chef för medlemsservice hos Icahandlarnas förbund hoppar Thomas Widlund av vid midsommar för att återgå till butiksdrift.

– Det har varit mycket roligt och inspirerande att vara länken mellan Ica-handlarna och de bakomliggande leden. Det är en mångfacetterad roll där man har löpande kontakt med handlare, Ica Sverige men också Icabanken och Ica Fastigheter, exempelvis. Man är örat mot marken där man fångar allt från konkreta problem till utvecklingsmöjligheter och aktivt försöker jobba för att göra saker bättre, berättar han för Fri Köpenskap.

Men även om han uppskattar åren vill han nu tillbaka till sin tidigare butik, Ica Supermarket Hammarby Sjöstaden i Stockholm. Tanken är att gå in som kompanjon tillsammans med frun Linda som nu är handlare. 

– Vi har tre små härliga barn så vi har ställts inför det berömda livspusslet. Vi vill både lägga mer tid på våra respektive jobb och ha mer tid till barnen och då behöver vi förändra något, annars går ekvationen inte ihop, konstaterar han.

Innan coronapandemin var butiken Supermarkets snabbast växande i öst, med tillväxttal på 20 procent mot föregående år.

– Linda har gjort det fantastiskt bra, det är en kraftfull tillväxt i båda riktningarna. Området har vuxit väldigt snabbt med fler boende men vi har också en väldigt snabb tillväxt på måltidsmarknaden. Därför har också butiken vuxit så pass snabbt att det nu finns plats för oss båda att driva den som kompanjoner, om förbundet nu släpper in mig det vill säga.

Ännu mer tillväxt väntas framöver.

– Södermalm planeras att byggas ut mot slakthusområdet och butiken ligger mitt i det epicentrumet med två tunnelbanestationer som håller på att byggas på vardera sida. För butiken finns det massor av roliga projekt i alla riktningar. Det kan vara satsningar på måltidslösningar och convenience men också inriktning på e-handel.

Har du hittat mycket inspiration i rollen hos Icahandlarnas förbund?

– Absolut, jag har haft fördelen att få vara ute och träffa otroliga många handlare och sett väldigt många butiker så jag kommer så klart att låna godbitar från flera håll. Dessutom har jag fått bättre insikt om hur saker och ting fungerar i bakomliggande led och byggt ett större kontaktnät. Ica är ett relationsföretag så att ha ett brett kontaktnät är otroligt värdefullt.

Hur kommer butiken se ut om fem år?

– Jag tror att vi kommer att ha blivit mycket spetsigare på flera olika områden. Mycket bättre färskvaru- och måltidserbjudande men också tagit stora steg i att förenkla för kunden, med checkoutlösningar och olika typer av e-handelslösningar. Omnispåret, att kombinera det digitala med det fysiska, kommer att bli viktigt.

Thomas Widlund efterträds av Fredrik Söderberg som tidigare varit vd hos Runsvensgruppen och har lång erfarenhet i olika befattningar inom Ica. Bland annat har han varit chef för affärsområden och profilchef för Ica Nära och Ica To Go.


Andra läste också