Vad som helst men ALDRIG SD!

 

"Jag likställer Sverigedemokrater med rasism, fascism och nazism."

Kjell Bergqvist är känd för sin tuffa personlighet och snabba käft. Men på vår promenad berättar skådespelaren ödmjukt om kärleken till sin Karin och familjen och om den rädsla han kände när Sverigedemokrater blev invalda i riksdagen senast. Han tar oss med genom stadsdelen till sina nyfunna vänner och vi får stifta bekantskap med människor som härstammar från olika delar av världen.

Vi börjar dagen med att inhandla snus på Sjöstans Tobak hos Nawres Magoof och Meis Khashan som lyser upp när Kjell Bergqvist kommer in. Efter de pratat i cirka fem minuter går Kjell och jag vidare till Sam som driver videobutiken för att återlämna en videofilm. Även här blir vi kvar en stund och Kjell och Sam börjar prata om allt mellan himmel och jord. Nu börjar magen hos oss kurra så Kjell förslår att vi köper med oss varsin pizza så att vi kan prata ostört med varandra, ok säger jag och följer efter Kjell till pizzeria Bodino. Direkt när vi kommer in så hör vi ett glatt ”hejsan Kjelle”. Vi blir kvar där också en stund innan vi tar vår pizza och hittar en trevlig plats där vi kan sitta ostört. Mellan tuggorna frågar plötsligt Kjell mig.
– Vad tycker du om främlingsfientlighet, rasism och Sverigedemokraternas framgångar?
Innan jag hinner svara så säger han.
– Jag, tycker det känns för djävligt det som pågår. Vi ser ju när vi vandrat runt här vilka det är som håller det här landet snurrande. Och allt vad de här människorna har tillfört vårt land när det gäller mat och kultur .
– När Sverigedemokraterna blev invalda i riksdagen var det en sorgens dag för mig. När det gäller politik har jag inte mått så dåligt sedan Palme blev skjuten. Det skakade om hela ens tillvaro och trygghet egentligen. Så var det faktiskt med Palmes död, helt plötsligt blev landet otryggt och så är det nu med rasisterna som är på frammarsch. Jag reser ju ganska mycket och får ofta frågan var jag kommer ifrån. Förr kunde jag svara Sverige med lite stolthet, det kan jag inte göra längre. Jag känner inte samma stolthet över det här landet längre.
När vi ändå är inne på politik hur kände du dagen efter det senaste EU-valet?
– Jag vaknade upp till ett Europa som tydligt tagit ställning. Tyvärr inte för mänskliga rättigheter, allas lika värde och demokrati. Det blev tvärtom. Och det Sverige, det land som jag länge sett stå emot, gick i bräschen för just dessa värderingar. Man kan undra varför hela Sverigedemokraternas valvaka applåderade när Front Nationals valresultat publicerades? Men det var oerhört glädjande att FI och Gudrun Schyman gjorde ett sådant bra valresultat.
I senaste valet röstade ca 340 000 svenskar på Sverigedemokraterna, anser du att de blivit vilseledda?
– En av mina döttrar hade en lapp på kylskåpsdörren för ett tag sedan där det stod
“tänk fel om du vill – men tänk själv” och det ligger oerhört mycket i det uttrycket . Man önskar ju att alla de här som överhuvudtaget funderar på att rösta på Sverigedemokraterna eller kanske något ännu värre, tog sig några sekunder framför spegeln och såg sig själv i ögonen och frågade: vem är jag? vad står jag för här i livet? Är jag bara intresserad av att jag själv har det bra, eller i bästa fall mina närmaste också, eller har jag en gnutta empati över för de som haft oturen att födas på fel plats och tid. Är jag mer värd än andra bara för att de kommer från ett annat land, har ett annat språk eller en annan hudfärg?
– För övrigt röstade jag på FI därför att jag tycker de har bra mänskliga värderingar. Jag har spelat in en videosnutt för deras hemsida. Tillsammans med Benny Andersson, Helena af Sandeberg och ett gäng andra både kända och okända ansikten. Benny är ju en ganska folkkär person och jag själv är också en ganska folkkär person så kanske våra röster gör så att en del börjar tänka rätt skrattar Kjell.
Varför blev rösten på just FI, är inte du sosse?
– Det verkar ju helt klar att alliansen får lämna regeringen och ge plats för något nytt. Sen är det ju så att jag har varit socialdemokrat i hela mitt liv, jag är ju född sosse. Jag röstade några gånger på vänsterpartiet när Gudrun Schyman var partiledare. Så nu är jag tillbaka hos Gudrun Schyman igen. Ska jag lista partierna för min del idag är det FI, Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
– Vi satt för ett tag sedan i Kista centrum jag, mina döttrar och min fru och det var hela tiden invandrare som kom fram och ville snacka med mig ”vi älskar dig Kjelle, du är bäst”. Då sa mina döttrar till mig ”pappa du är så jäkla omtyckt av alla, gör någonting bra av det”. Så då ringde jag till Gudrun Schyman helt enkelt till att börja med.
Vad sa hon ?
– Gudrun blev överraskad och glad, det sa hon i alla fall. Vi skulle höras framöver eftersom jag vill bidra med något mer än bara en videosnutt.

Kjell Bergqvist

Ska du gå in i politiken nu?
– Nej, men det är två oerhört viktiga frågor FI ägnar sig åt. Ut med rasisterna och in med feministerna, det är två grundläggande frågor som måste lösas tycker jag. Annars har jag inga planer på att göra någon djupdykning i politiken. Vi ser ju när när vi går omkring här i Hammarby Sjöstad vilka som gör att vi kan leva ett drägligt liv i det här landet. Vi har ju dessutom det här med jämlikhet mellan könen, lika lön för lika arbete. Vi värderas olika efter kön, inte efter kompetens. Det är ju skrattretande att det fortfarande behöver diskuteras. Jag har hört om det där i hela mitt liv. Lös för fan problemet!

Vi tar sista tuggan av våran pizza och fortsätter vår vandring för nu är Kjell sugen på en latte. Vi hamnar på Medelhavspärlan som är Sjöstans äldsta restaurang. Här blir det kramar och man märker att här är han mycket omtyckt, så mycket är klart. Alla anställda skiner upp när Kjell kommer in och allra mest skiner ägaren Memo upp. Ingen skulle förstås misskreditera Kjell Bergqvist inför en journalist från lokaltidningen, men det känns genuint äkta. Kjelle säger – Det här är min stamkrog här i Sjöstan sen 12 år tillbaka. Memo och Jasmine har blivit nära vänner till hela min familj. Här blir vi kvar en lång stund. Efter vi sagt hej då ursäktar sig Kjell och undrar om jag kan följa med och hämta ut en kavaj hos hans vän Moussa Touma på kemtvätten. Klart jag följer med. Men vi får inte glömma att vi har en tid inbokad på Luma konferens säger jag. Det är lugnt skrattar Kjell.

Vad tycker du om att det finns några människor i Hammarby Sjöstad som röstar på Sverigedemokraterna?
– En är en för mycket. Både jag och min fru Karin läste i bland annat Sjöstadsbladet om att många röstat på Sverigedemokraterna i en webbundersökning som fanns på nätet. Det skrämde mig otroligt mycket eftersom jag blir stoppad hela tiden på gatorna av folk som vill snacka och ta en bild. Är var femte person som jag stöter på någon som röstar på Sverigedemokraterna? Det otäcka är att de flesta som röstar på dem inte flaggar för det och det är ju också lite talande.

“Jag likställer Sverigedemokrater med rasism, fascism och nazism.”

– Jimmie Åkesson vad ska man säga om honom? Han verkar både slug och målinriktad och därmed farlig. För mig är det en samling huliganer. Hade det varit val då när de låg på 8-10% skulle vi kanske haft en jävla tomte som sprang omkring på stan med järnrör som utrikesminister eller vad han nu kunnat blivit. Det blir ju helt absurt. Det är ju inte Sveriges intelligensreserv precis som representerar Sverigedemokraterna i kommunerna runt om i landet.

Kjell Bergqvist berättar vidare. I botten är det en rädsla för att vår välfärd inte ska räcka till alla, men det är även en otrolig egoism som ligger till grund för att folk röstar så här. Faktum är att folk alltid är sig själva närmast. Att man inte har, som jag sa tidigare, en gnutta empati kvar för andra. Jag har rest så otroligt mycket och sett en massa skit och även släpat med mina barn till kåkstäder och barnhem runt om i världen.

Vad är det värsta du varit med om?
– Det värsta jag varit med om var Kambodja faktiskt. De har en kust med flotta hotell, barer och tjusiga poolområden. Jag var inte vid kusten utan i Phnom Penh och det passerade gränsen för mig av misär och fattigdom. Jag kände bara ”ta mig härifrån, jag pallar inte”. Dit åker folk på semester och solar och badar, men ser inte ett dugg hur det ser ut bakom kulisserna. Det kan man ju också känna med de som röstar på Sverigedemokraterna eller de som tillhör partiet. Har ni aldrig varit utanför Säffle? Har ni tittat runt hörnet hur det ser ut? Och i så fall, skiter ni i det?
Så du tycker Sverige ska fortsätta ha en bra flyktingpolitik?
– För min del ska alla dörrar stå öppna, vi har plats, vi har också råd att ta hand om de människor som kommer hit. Sedan kommer frågan hur gör vi det, och hur har vi skött det hittills? Inte så särskilt bra med tanke på den segregation som finns.
Det visar sig ständigt att vi inte tar hand om dem på bästa sätt, de hamnar i någon förort oftast tillsammans. Det skulle vara bra om alla kunde komma in i det svenska samhället snabbare. Jag åkte taxi häromdan och chauffören var en man från Irak som var läkare i sitt hemland i trettio år. Han sitter nu här och kör taxi. Att vi inte tar vara på den kompetensen de människor har som kommer hit är synd. Och sen är det naturligtvis en fråga som man inte löser över en natt. Vidare har vi det här med Sverigedemokraternas drive i tunnelbanan mot tiggarna, att det är organiserat. Oavsett om det gick att bevisa eller inte så döljer det sig ett människoöde bakom varje utsträckt hand.
Vad tror du det beror på?
– Ja lite grann av det vi pratat om innan. Titta er i spegeln, tänk fel om ni vill men tänk själva. Att folk inte tänker efter och hakar på en våg. På sjuttiotalet var det ”djävla finnjävlar” som blev ett legitimt uttryck. Jag kommer ihåg att min farsa som var lastbilschaufför alltid gnällde på ”finnjävlar”. Han sa alltid ”jävla finnjävlar som kommer hit och snor våra jobb”. När jag kom hem från skolan och frågade morsan vad pappa gör, var är han? Ja då var han hemma hos Pentti och badade bastu.

Att göra skillnad på folk och folk finns inte hos oss som barn. Det får vi lära oss av samhället och av våra föräldrar. Så det gäller att se upp och tänka själv.

Stäng meny
Translate »