Mer solenergi i Hammarby Sjöstad


Nu tar SKB, Stockholms Kooperativa Bostadsförening, ytterligare ett steg i hållbarhetsarbetet genom ett nytt solkraftverk i Hammarby Sjöstad. Kvarteret Maltet har fått 154 solcellspaneler som ska producera el till fastigheten.

– För att minska SKBs klimatavtryck har vi sedan 2014 installerat anläggningar för solenergi, säger Christer Lindoff, driftchef på SKB.

Det nya solkraftverket är en anläggning i storleken 46,2 kW med 154 solcellspaneler, med en yta som motsvarar lite mer än en tennisplan. I snitt kommer det att producera 38 300 kWh/år, vilket motsvarar ca 5,5 % av hela fastighetens gemensamma elanvändning.

– Elen från solkraftverket används till den allmänna elanvändningen, som trapphusbelysning, tvättstugor, hissar, ventilation och värmepumpar, berättar Christer Lindoff.

SKB har sedan tidigare en anläggning i Hammarby Sjöstad, på kvarteret Kappseglingen, men solkraftverk finns också på stockholmskvarteren Muddus, Lillsjönäs och Nya Lillsjönäs. Solkraftverk kommer också att installeras på SKBs kommande nyproduktioner Docenten, Lysosomen och Nockebyskogen.


Andra läste också