Restaurang Eatery i Hammarby Sjöstad


Lokaltidningen Sjöstadsbladet och dess matpatrull besökte restaurang Eatery Luma Park en tisdag. Solen lyste över byggnaden som en gång i tiden var ett av landets främsta industriminnen och ett av de första exemplen på funktionalistisk arkitektur i Sverige. Fabriken anlades 1929-30. Restaurangen erbjuder tre alternativ, kött, fisk och vegetariskt samt en överdimensionerad salladsbuffé. Restaurangen ligger vid Luma, på Lumaparksvägen 7, mellan torget och vattnet.

Restaurang Eatery ligger inrymt på lumaparksvägen 7, där det gamla Luma huset ligger i Hammarby Sjöstad. Kanske är det därför som den stora lokalen redan känns så gemytlig. För restaurangen är väldigt mysig. Modernt , utan att ändå få ett alltför glättigt utseende.

Det är ganska få platser lediga när vi kommer dit. Hade vi inte lyckats övertala ett par gäster att byta från ett fyrabord till ett tvåsitsigt hade vi inte fått plats, men ändå går det fort i matkön.

För 95 kronor får vi gäster börja med att plocka åt oss av en väl tilltagen salladsbuffé , innan det är dags för att välja och hämta varmrätten från luckan.

Det finns tre varmrätter att välja mellan: Tomat och basilika bakad kummel med ljummen potatissallad och saffranssås. Rödvinsbräserad brisket med rödlökskompott och selleripuré. och ett vegetariskt alternativ Svamprisotto med rostade sojabönor.

Maten serveras snabbt vid luckan och är snyggt upplagd, den vegetariska så läcker att man får lust att instagramma den.

Dessutom är det mycket gott. Fisken är omsorgsfullt stekt med alldeles lagom mycket panering, och såsen ljuvlig, med en distinkt smak av saffran, det känns som om man inte kan få nog av den. Rödvinsbräserad brisket klarar sig från att bli torra, och har bra smak, precis som den milda selleripurén. Och den vegetariska Svamrisotton är ”en riktig höjdare”, enligt panelen. Risotton passar perfekt till de rostade sojabönororna.

Eftersom det är Sweet Tuesday så bjuds det på blåbärspaj med vaniljsås till kaffet. Den är hembakad och är mycket god
En av patrullens medlemmar tycker att Eatery är ett ställe där man skulle vilja bli stammis, och det är lätt att förstå den känslan. Det är avslappnat och trevligt, lätt att trivas.

I lunchen ingår en stor salladsbuffé som förrätt. Välj mellan filtrerat vatten eller bubbelvatten. Nybryggt kaffe finns i baren efter måltiden. Lunchen serveras måndag till fredag mellan 10.30-14.00.


Andra läste också