Right to play besökte SkiStar Hammarbybacken


I lördags den 12 mars öppnade SkiStar Hammarbybacken upp skidområdet för 15 tjejer med utländsk bakgrund. För många är startsträckan till skidsporten lång om man inte tidigare har erfarenhet av skidor eller tillgång till SkiPass eller utrustning, något som SkiStar bidrog med under dagen. SkiStar och SK United undanröjde i lördags dessa hinder och gav chansen till tjejer att testa på den alpina skidsporten. För många av tjejerna var detta första gången på ett par skidor. Två av tjejerna beskriver dagen:

Idag var jättekul för vi hade bra lärare som hjälpte oss jättemycket! I början kunde jag ingenting, men när jag provade så lärde jag mig steg för steg. Efter några åk klarade jag att åka hela backen själv, nu är jag stolt över mig själv att jag vågade.

När man lär sig och är ny så blir man jätterädd och man skriker hela backen. Nu är jag jätteglad. Jag vill bara åka mera mera mera!”

Aktiviteten är en del av projektet ”Hälsa på tjejers villkor- innovation för jämställd hälsa” som drivs av Right To Play Sverige, i samarbete med idrottsförvaltningen i Stockholms stad. Projektets syfte är att innovera lösningar för att öka tjejers aktiva deltagande i idrott och i den organiserade idrottsrörelsen. I projektet riktar Right To Play sig till tjejer (14-20 år) med utländsk bakgrund, och som idag står utanför organiserad idrottsverksamhet.

SkiStar är ett föredöme där de öppnar upp en arena för en målgrupp som annars inte har möjlighet att åka skidor. Vi behöver vara fler på resan mot en mer jämlik idrottsrörelse och här visar SkiStar verkligen framfötterna, säger Right To Play Sveriges grundare och verksamhetschef Anna Lindh. 


Andra läste också