Sjöstadsbo utgör ett säkerhetshot mot Sverige och bör utvisas enligt regeringen


I höstas tog regeringen beslut om att utvisa sex radikala islamister som bedömts utgöra ett säkerhetshot mot Sverige och mot rikets säkerhet. En av dessa sex män (som vi kallar 36 åriga Sjöstadsbon) är numer bosatt i Henriksdalshamnen i Hammarby Sjöstad, Stockholm. (tidigare, bosatt i Gävle). Sjöstadsbon som är 36 år är dessutom åtalad för att ha misskött sig vid minst två tillfällen från sin anmälningsplikt till polisen.

Historia

Under våren omhändertogs sex muslimska ledare i Sverige i förvar, efter att Säkerhetspolisen (Säpo) bedömt dem som hot mot Sveriges och rikets säkerhet. Säkerhetspolisen (Säpo) begärde att de sex männen skulle utvisas med omedelbar verkan. Enligt Säkerhetspolisen (Säpo) anklagelser ska de sex männen bidragit till radikalisering och medverkat till att andra personer rest från Sverige för att ansluta sig till terroristorganisationer. Beslutet överklagades av de sex männen men regeringen bestämde under 2019 att samtliga sex män ska utvisas från Sverige. En av dessa män har frivilligt lämnat Sverige.

Den f.d Gävlebon och numer skrivna 36 åriga Sjöstadsbon i Henriksdalskajen i Hammarby Sjöstad togs i förvar av polisen den 23 april 2019. Han blev då dömd till villkorlig dom efter att ha hotat att döda Gefle dagblads chefredaktör efter deras granskningar. Han är irakiska medborgare som har förvägrats svenskt medborgarskap.

Riskerar förföljelse

I samband med utvisningsbeslutet gjorde Migrationsverket en bedömning om att utvisning av den 36 åriga Sjöstadsbon och övriga fem män inte kunde verkställas, eftersom de riskerar allvarliga förföljelser i sitt hemland. En av männen lämnade Sverige frivilligt.

I stället måste den 36 årige Sjöstadsbon och övriga som är kvar i Sverige anmäla sig hos polisen fem dagar i veckan fram tills utvisningarna går att genomföra.

Förnekar brott

Den F.d Gävlebon och numer 36 åriga Sjöstadsbon förnekar brott och menar att han inte haft något uppsåt att bryta mot anmälningsplikten, utan att det handlar om ett fåtal misstag berättar han för SVT. Men han har åtalats för att vid tre tillfällen har brutit mot sin anmälningsplikt hos polisen. Vid det ena tillfället kom han inte alls, vid det andra tillfället två timmar för sent och vid det tredje sex minuter för sent.

Enligt åklagaren Hans Ihrman är det en allvarlig överträdelse.

vice chefsåklagare Hans Ihrman. Foto: Getty Image

– Om man kommer för tidigt eller för sent så har man inte tagit anmälningsplikten på tillräckligt stort allvar, och man har i vart fall visat en likgiltighet inför allvaret. Då har man ett uppsåt menar jag, säger vice chefsåklagare Hans Ihrman.

Statsråd Mikael Damberg Inrikesminister Justitiedepartementet. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

– Svensk Regeringen har fattat beslut om att den 36 åriga Sjöstadsbon ska utvisas och det omedelbart. Den svenska Migrationsöverdomstolen har kommit fram till att det föreligger hinder mot att verkställa denna utvisning, vilket svenska regeringen är bunden av. Men vi i regeringen arbetar för att detta hinder ska kunna undanröjas. Vilka kontakter vi har eller hur detta arbete bedrivs kommer jag inte kommentera nu eftersom det skulle försämra våra chanserna att lyckas, säger inrikesminister Mikael Damberg i en skriftlig kommentar.

En kvinnlig reporter på Ekot inledde en privat relation med den 36 åriga Gävlebon och numera sjöstadsbon som Säkerhetspolisen (Säpo) och Sveriges regering betraktar som ett hot mot Sveriges och rikets säkerhet. Detta avslöjades först av sajten Doku.nu

Här lämnar fd Ekoreportern hennes föräldrars bostad där 36-åringen är skriven och bor.

Fotnot;

Den kvinnliga reportern lämnade sitt jobb hos SR (Sveriges Radio) efter att hennes chef Klas Wolf-Watz fick reda på deras relation avslöjades av sajten Doku.nu. Den kvinnliga reportern från Ekot och hennes mamma och styvpappa bosatta i Henriksdalshamnen i Hammarby Sjöstad har öppnat upp sitt hem till 36 åringen som är ett säkerhetshot mot Sverige och som Sveriges regering vill utvisa. Enligt sajten Booli är deras lägenhet på fyra rum värd över 11 miljoner kronor.

Här sitter 36 åringen tillsammans med f.d Ekoreportern på balkongen i hennes föräldrars bostad i Hammarby Sjöstad där han är skriven. Foto: Insändarbild


Andra läste också