Sjöstadsbon Martin Hernblad nominerad till Årets Emmypris 2020


Vi träffade Sjöstadsbon Martin Hernblad redan 2013 då var han på väg till Nya Zeeland för studier. Hans resa bar honom vidare till Schweiz och år 2017 återvände han till Sverige och började arbeta på ILP (Important Looking Pirates ) med bland annat Game of Thrones, Lost in Space, Krypton och Watchmen.

Det ovanliga året 2020 har inte slagit riktigt lika hårt mot tv-branschen men det kommer knappast som en överraskning att Netflix slår nytt rekord, som distributören med överlägset flest nomineringar – hela 160 stycken. HBO drog in näst flest med sina 107 nomineringar.

”Watchmen” (HBO) drog in flest nomineringar av alla tv-serier med sina 26
nomineringar i kategorierna för miniserier. ”The Marvelous Mrs. Maisel”, som varit favorittippad varje år sedan premiären 2017, drog in näst flest med sina 20 nomineringar – tätt följd av dramaserierna ”Ozark” och ”Succession” med 18 nomineringar vardera.

Nu är Martin Hernblad nominerad tillsammans med företaget ILP han arbetar på och dess team till Emmypriset i kategorin VFX med hela tre nomineringar. För Westworld, Lost in Space och Watchmen.

Vilken kategori är ni nominerade i?
– Primetime Emmy Award for Outstanding Special Visual Effects.

Hur känns det att vara nominerad?
– Det känns otroligt, inte bara för att vara nominerad för Westworld, men att ILP också är nominerade för Lost in Space och Watchmen.

Det betyder att den relativt lilla VFX studion i Stockholm har tre av fem möjliga Emmy nomineringar i VFX kategorin.

Kommer du och teamet vara på plats?
– På grund av corona och den nuvarande situationen i USA kommer vi inte åka till
Los Angeles för att delta i galan, hela ceremonin kommer istället ske virtuellt över flera kvällar. Det är såklart synd att inte få åka dit och få Hollywood upplevelsen i år men det kommer fler chanser!

VFX (Visual Effects) är enkelt förklarat processen som tar vid för att manipulera scener som filmats eller skapa helt nya element i en film. VFX kan till exempel innebära att man vidareutvecklar en live action-scen och digitalt kreerar miljöer som ser realistiska ut. Det kan användas för att skapa scener som skulle vara för farliga, dyra, opraktiska eller omöjliga att filma.

Besök gärna: http://www.ilpvfx.com/


Andra läste också