Spelet Pokémon Go har tagit över världen och så även i Hammarby Sjöstad. Igår kväll kunde flertalet Pokemon fångas in på följande platser. Hemmakväll, Luma, Färjan, Lugnets terrass, Observatorium och innegårdarna Korphoppsgatan, Båtbyggargatan och även gårdarna kring Sickla udde.
Guide: 17 tips jag önskar jag läst innan jag började spela Pokémon Go
1. Så får du Pikachú som första pokémon
I början av spelet kommer du få välja mellan en Squirtle, Charmander och Bulbasaur. Välj ingen av dem. Gå bara därifrån. Alltså, fysiskt – gå bort från dem. De kommer att följa efter, men fortsätt gå bort från dem – så dyker till slut Pikachú upp. Ok, det spelar egentligen ingen roll vem du börjar med, men Pikachú är alltid Pikachú.
2. Fånga ALLT du ser!
Till en början tänkte jag spara mina pokébollar och bara fånga en av varje (#djurvän). Det är helt idiotiskt. Du behöver fånga allt du ser för att gå upp i level snabbt. Att fånga många av samma sort ger dig också mer godis och stardust som du behöver för att utveckla och träna dina pokémon (en mening jag inte trodde jag skulle skriva som 30-åring). Men mer om det sen.
3. Byt bort alla dubletter mot godis
Spara bara de allra bästa exemplaren av varje pokémon. Resten kan du byta mot godis. Det kan du göra direkt när du fångar dem eller senare från ditt pokémonbibliotek, genom att öppna pokémonens profil, scrolla längst ner och trycka på ”transfer”.
Då skickas de direkt till den störige professor Willow (fråga inte vad han gör med dem) och du får en godis i utbyte. Godiset behöver du för att kunna utveckla dina pokémon till nästa stadie.
4. Träna inga sopor – satsa bara på de bästa
Nu låter jag som ett elitistiskt as här, men det finns ingen värre känsla än att ha plöjt ner en massa stardust för att träna typ en Drowzee som du trott var superstark, bara för att sedan hitta en mycket starkare i det vilda.
Kolla på kraftmätaren som syns i en båge ovanför din pokémon. Är den nästan helt vit? Bra – den pokémonen bör du träna och utveckla.
OBS! Ju högre level du blir, desto mer kan du träna dina pokémon och desto bättre pokémons hittar du i det vilda.
5. Utveckla flera stadier på samma gång!
Vissa pokémon har flera stadier av utveckling (Dragonite -> Dratini -> Dragonair). Om du kan, spara så mycket godis att du kan uppgradera båda stadierna direkt efter varandra. Varför? På den tiden det tar dig att samla ihop de nya godisarna kommer du att hinna gå upp i level – och hitta ännu bättre pokémons i det vilda. De godisar du lade på den första utvecklingen kommer då att vara bortkastade.
6. Vad betyder de gröna löven på kartan?
På många platser på kartan, oftast i parker, syns små gröna löv skvätta upp ur marken. På de här platserna är det extra troligt att du hittar pokémon. De gröna löven betyder alltså inte att det garanterat finns en pokémon där, utan att det är ett område där pokémons ofta dyker upp. Är löven rosa betyder det att någon satt ut ett bete på ett pokéstop för att locka dit fler.
7. Hur ser jag vilka pokémon som är nära?
Trackingrutan längst ner till höger är sjukt förvirrande, men kan faktiskt vara till hjälp. Monstret längst ner till höget är längst bort, monstret längst upp till vänster är närmast. Tänk dig knapsatsen på en telefon, som går från 1–9.
Ett fotspår är ungefär 100 meter. Men hur vet man om man närmar sig?
Det som verkar funka bäst är att klicka upp rutan, markera den pokémon du vill hitta (rutan stängs). Testa gå åt olika håll. Trackern pulserar när du är vänd åt rätt håll – fortsätt gå dit. Du borde se din pokémon flytta sig närmare plats 1 på trackern.
Dessutom påverkar naturen (och vädret?) vilka pokémon som finns i ditt område. Så här såg det ut på Waxholmsbåten:
8. Hur fångar jag pokémon bäst?
De första pokémon du hittar har en grön ring runt sig och lär vara lätta att fånga. Men efter ett tag träffar du på höglevlade pokémon med gul eller röd ring som bryter sig ut ur bollen och i värsta fall försvinner. Då kommer de här tipsen vara värdefulla:
1. Stäng av AR. Hur kul det än är att se en Zubat fladdra runt på gatan där du bor så står de mer stilla och blir lättare att träffa när du stänger av augmented reality-filtret. Detta sparar även batteriet.
2. Tajma bollarna. När du håller fingret tryckt på skärmen så ändrar den färgade cirkeln storlek, och av allt att döma är det bäst att landa bollen i cirkeln när den är så liten som möjligt. Då får du utrop som ”Excellent” eller ”Great”, vilket verkar göra risken mindre att din fångade pokémon smiter. Om detta stämmer eller inte är dock oklart.
3. Använd godiset. Vid vissa pokéstops får du Razz Berries, som du kan använda när du fångar höglevlade pokémon för att göra dem lättare att fånga.
Du kan även hitta eller köpa säkrare pokébollar, för att hindra din fångst från att rymma.
BONUS: Kasta skruvbollar för mer XP genom att göra cirklar med fingret när du trycker in det. När bollen börjar glittra kan du kasta den. Om du gjorde cirklar i högervarv, kasta lite till vänster – och vice versa.
9. Hur får jag äggen att kläckas?
På vissa pokéstops kan du hitta ägg, som är märkta 2, 5 eller 10km. De här äggen kan du få att kläckas genom att lägga dem i en inkubator (du har en från början, och kan hitta/köpa flera) och sedan gå en viss sträcka. Nej, det funkar inte att ta bussen – jag har redan försökt.
Du hittar dina ägg genom att öppna sidan med pokémons du fångat och sedan swajpa höger. Klicka på ett ägg och sedan på ”start incubation”. Efter att du gått så långt som det står på äggen så kläcks de – och ut kommer en pokémon (eller någon annan överraskning).
10. Vilka pokémon finns i vilka ägg?
Den här bilden kan vara till hjälp, även om det finns undantag. Här hittar du en komplett lista.
11. Hur går jag upp i level snabbt?
Mest experience – 500XP – får du när du utvecklar pokémons eller hittar pokémons du aldrig sett förut. Du får dessutom dubbelt XP under en halvtimme om du använder ett Lucky Egg (som du kan hitta eller köpa).
Bästa sättet att gå upp i level snabbt är alltså att vänta tills du har många pokémon att uveckla (och helst några ägg som håller på att kläckas) använda Lucky Egg, utveckla alla – och sedan gå ut och hoppas på såna du aldrig sett.
Billigast att uveckla är Pidgeys, Weedles och Caterpies.
Ett annat sätt att få XP är att träna på ett gym du äger, vinna första fajten, fly – och upprepa.
Så här får du XP i Pokémon Go:
500 XP – Capture a New Pokémon
500 XP – Evolve a Pokémon
200 XP – Hatch a Pokémon
150 XP – Defeating a Pokémon Trainer at Gym
100 XP – Capture a Pokémon
100 XP – Excellent Throw
100 XP – Battling a Pokémon Trainer at Gym
50 XP – Beat a Pokémon in Training at a Gym
50 XP – Checking in at a Pokéstop
50 XP – Great Throw
10 XP – Nice Throw
10 XP – Curve Ball
12. Nej, det spelar ingen roll vilket lag du väljer i Pokémon Go
När du når level 5 och besöker ett gym kommer du att vå välja ett lag. Instinct, Mystique eller Valor. Gult, blått eller rött. Vilket lag du väljer påverkar inte hur dina pokémon utvecklas eller slåss. Det handlar enbart om att kontrollera gym – och de gymmen byter ändå ägare jämt.
Så antingen väljer du det som känns tuffast eller så kollar du på gymmen i ditt område, se vilket lag som kontrollerar dem och gå med där. Jag gjorde det sistnämnda och måste nu vara i töntiga Team Mystic för resten av spelet.
13. Hur funkar gymmen?
Om du ser ett gym som kontrolleras av ditt lag kan du stoppa in en pokémon där (ikonen längst ner till vänster) för att hjälpa till att försvara det från alla andra soplag. Att hålla ett gym i 21 timmar ger bonusar i form av poké coins och stardust.
Om du inte kan stoppa in en pokémon är det för att gymmet är fullt. Är gymmet level 3 får det plats med tre tränare. För att levla upp gymmet måste du sparras mot de pokémons som vaktar det för att höja gymmets prestige.
Om du ser en motståndares gym kan du försöka ta över det. Du väljer då ut sex pokémon som ska besegra alla gymmets vakter för att sänka gymmets prestige.
När du gjort det några gånger blir gymmet neutralt, och du kan sätta in en första vakt. Tips är att gå i grupp så att ni kan få in flera vakter från samma lag på en gång.
OBS! Den här pokémonen kan nu inte användas i andra strider, men du får tillbaka den så fort någon tagit över gymmet (alltså rätt snart).
14. Hur slåss man?
Striderna är smått buggiga för tillfället och helt klart en besvikelse jämfört med de gamla. Medan gamla pokémon var turbaserat sker striderna i Pokémon Go i realtid, och varje pokémon har bara två attacker.
Enkelt förklarat gör du så här:
1. Klicka på motståndaren för att göra basattacker.
2. För varje basattack fylls en blå mätare på uppe i vänstra hörnet. När den är full: Håll in fingret på skärmen för att göra en specialattack som gör myyyycket mer i skada.
3. Undvik attacker genom att dra åt höger eller vänster på skärmen när du ser att motståndaren ska attackera.
15. Vem slår vem i Pokémon Go?
Precis som i tidigare spel är olika pokémon bra mot olika motstånd. Elattacker är bra mot vattenpokémon, vatten är bra mot eld och så vidare. Vi lånar en karta från pokedream.com:
16. Kan mina pokémon dö?
Nej, pokémon kan inte dö i Pokémon Go. Om din pokémon fått stryk på träning, använd ett par potions (hittas på pokéstops och finns bland dina items). Fått stryk av ett rivaliserande lag? Använd en revive.
17. Ha appen i gång – jämt!
Det här är helt värdelöst för dina batterier, men INGET i spelet registreras om du inte har appen öppen på skärmen. Du får inga larm om pokémons i närheten, och dina ägg kommer inte närmare att kläckas. Det är här du gör ett val: Vill jag vara en person vars mobil fungerar hela dagen, eller vill jag vara en person med massor av pokémon – men som inte går att ringa?
Och till sist: Ha tålamod
Nej, så länge du har ett jobb och ett liv kommer du inte bli den bästa tränaren i landet. Ja, gymmet du just tagit över kommer att tas över av någon översittarunge om typ en timme. Ja, fajtsystemet är värdelöst jämfört med tidigare och ja, spelet kommer att hänga sig om och om och om igen – särskilt när du precis har lyckats fånga den där fantastiska pokémonen du aldrig sett förr. Kan du leva med det så är det ändå ett rätt trevligt spel.