Utan bilen dealen- följ familjen i Hammarby Sjöstad


I tre månader, från 8 april till 23 juni, byter 21 hushåll i Stockholmsregionen sina bilresor under milen mot cykel. Projektet Utan bilen dealen är ett samarbete mellan tolv kommuner i Stockholms län.

Hushållen får under testperioden låna el- och lådcyklar som ersätter de korta bilresorna – till affären, förskolan eller utflykten. Den regionala energi- och klimatrådgivningen, som ligger bakom projektet, hoppas att det ska inspirera de medverkande hushållen att resa mer klimatsmart samt sprida kunskap och goda exempel till andra hushåll i regionen.

– De flesta bilresor vi gör är kortare än fem kilometer. Dessutom är det vid korta resor bilen förorenar som mest, innan katalysatorn hunnit bli varm. Att välja cykeln för resor under milen är därför något av det mest klimatsmarta du kan göra, säger Maria Fredlund, projektledare för Utan bilen dealen.

Transporterna står för en tredjedel av utsläppen av växthusgaser i Sverige och det är personbilarna som är värst. Dessutom görs mer än hälften av de korta bilresorna, de under fem kilometer, av boende i tätort. De allra flesta i Stockholms län, hela 70 procent, kan cykla till sin arbetsplats på under 30 minuter.

Syftet med Utan bilen dealen är att inspirera kommunernas invånare till att ersätta de kortare bilresorna med cykel genom att låta de deltagande hushållen prova på en ny vana och berätta om sina erfarenheter. Målet är att hushållen ska minska antalet bilresor under 10 kilometer med i genomsnitt 75 procent under testperioden samt att testhushållens bilresor under 10 kilometer har minskat med i genomsnitt 25 procent per hushåll vid uppföljning ett år senare.

I projektet medverkar en familj från Hammarby Sjöstad

Vilka är ni?

Vi är pappa Aras som arbetar i Solna gillar laga mat, lyssna på musik i bilen och vill gärna komma igång med att cykla. Mamma Lisa läser kulturgeografi på SU tycker om stadspromenader och läsa om svunna tider. Elvira vår busiga 7-åring, älskar att klättra och alla aktivitet efter skolan. Dans, bild, balett och gymnastik. Alma 5 år vill helst ha upptäckt allt som syrran och lite till. Gott humör och vår glädjespridare. Elvira är vår peppfaktor nummer ett! Hejar på och motiverar oss alla när vi andra tröttnat.

Varför sökte ni till projektet?

Vi har länge tänkt på att minska vår bilanvändning och börja elcykla men inte kommit till skott. Det har alltid kommit något i vägen, och sen i våras när pandemin bröt ut har vi istället åkt bil till förskola och skola som ligger en bit bort.

Hur använder ni bilen idag?

Varje dag. I och med pandemin har bilanvändningen tyvärr ökat. Tidigare har vi delat upp oss och åkt kollektivt men nu sker nästan alla resor med bil förutom de korta resorna inom ett promenadavstånd. Bilen används främst för att lämna och hämta barnen på förskolan, skolan och skjutsa dem till aktiviteter. Bilen används också när vi storhandlar.

Vad tror ni kommer bli svårast?

Att få till vardagslogistiken med aktiviteter särskilt hämtningar från skolan som ligger långt bort och i ett trafikerat område. Cykla i stan i rusningstrafik och slippa köerna, men samtidigt lite läskigt med barnen i stadstrafiken.

Vad tror ni kommer bli lättast?

Förskola, skola, jobb och hem ligger så utspritt från varandra och det finns inget riktigt flöde. Att kunna dela upp oss i vardagslogistiken. Vidare att kunna göra utflykter i närområdet.

De kommuner som medverkar i projektet är: Botkyrka, Danderyd, Haninge, Huddinge, Håbo, Nacka, Nynäshamn, Salem, Stockholms stad, Sundbyberg, Sollentuna och Tyresö.

Mer information finns på https://energiradgivningen.se/utan-bilen-dealen/

Testhushållen kan följas i sociala medier under #utanbilendealen

Bakom projektet står Energi- och klimatrådgivningen i Stockholmsregionen, ett samarbete mellan 26 kommuner. Energi- och klimatrådgivningen ger invånare och företag tips och råd om hur de kan minska sin klimatpåverkan och energianvändning.

Utan bilen dealen finansieras av Tillväxtverket via den Europeiska Regionala Utvecklingsfonden och är en del av projektet Fossilfritt 2030 – Stockholms län.


Andra läste också