Världskänd professor bosatt i Hammarby Sjöstad


Sjöstadsbon Mats Brännström är överläkare och professor i obstetrik och gynekologi, men kanske mest känd för att vara den första i världen att transplantera en livmoder som sedan genomgått en fullbordad graviditet. Han är också grundare av Stockholm IVF, en av Eugin Sweden AB:s välbesökta IVF-kliniker, och arbetar dessutom kliniskt på Nordic IVF.
– Jag drivs av att möta patienter och få chansen att hjälpa till med något som betyder otroligt mycket för dem – att försöka bli föräldrar, säger Mats Brännström.

Sjöstadsbon Mats Brännström är överläkare och professor i obstetrik och gynekologi.

År 2012 genomfördes den första, lyckade livmodertransplantationen i Sverige och två år senare födde samma kvinna ett barn – vilket blev det första i värden att födas från en transplanterad livmoder. Den som gjorde det hela möjligt var den svenska överläkaren och professorn Mats Brännström. Sedan dess har han genomfört över 20 transplantationer till och totalt har det fötts 14 barn i Sverige och cirka 35 barn i världen med metoden som Mats och hans team tog fram vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Under hela sin karriär har Mats haft fokus på fertilitet, obstetrik och gynekologi och han började att forska redan under sin läkarutbildning. Till följd av sin innovativa forskning har han skapat sig ett namn internationellt och har genom åren föreläst och utbildat på en rad platser i världen. Sitt intresse för fertilitet och vilja att hjälpa människor att bli föräldrar ledde honom till att starta Stockholm IVF år 2015 – idag en del av Eugin Sweden och en av Stockholms mest välbesökta IVF-kliniker.

– Eftersom det vid den här tiden redan fanns en liknande klinik i Göteborg men saknades i Stockholm såg jag ett viktigt behov som kunde fyllas. Min vision var att starta en klinik vars metoder skulle bygga på den främsta forskningen inom området, med de bästa läkarna, sjuksköterskorna och embryologerna som fanns att tillgå. Målet var att inte bara fokusera på kliniskt arbete, utan även på forskning, innovation och utveckling, säger Mats Brännström.

En grundare som möter patienterna
För tre år sedan köptes Stockholm IVF, tillsammans med tre andra IVF-kliniker i Sverige, upp av den världsledande IVF-aktören Clinica Eugin. Nordic IVF, som har kliniker i Göteborg, Malmö och Stockholm blev då tillsammans med Stockholm IVF – Eugin Sweden AB. Mats Brännström hade sedan tidigare kopplingar till Eugin, som med sina 21 kliniker runt om i Europa och Sydamerika utför cirka 24 000 IVF-behandlingar varje år. Han såg uppköpet som ett viktigt steg för IVF-behandlingen i Sverige. Tillsammans bildar klinikerna nu en IVF-koncern i framkant, som med stöd av sina ägare kan utvecklas kontinuerligt efter den senaste tekniken och erbjuda de modernaste metoderna på marknaden. Idag arbetar Mats fortsatt som överläkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset och professor vid Göteborgs Universitet, men är samtidigt forskningsansvarig och senior rådgivare på Eugin Sweden AB, därtill arbetar Mats även kliniskt Stockholm IVF och Nordic IVF. Han menar att även om forskningen upptar en stor del av hans tid, försöker han få till det kliniska arbetet ute i verksamheten och möten med patienter så ofta som möjligt.

– Det finns ett väldigt stort behov av assisterad befruktning idag och behovet ökar för varje år. Jag motiveras av att möta våra kunder och göra dem nöjda – oavsett om de blir föräldrar eller inte. Vårt mål är att ge dem de bästa förutsättningarna för att lyckas med en graviditet genom att satsa på forskning och hela tiden uppdatera våra metoder efter den senaste tekniken. Jag är glad över att få vara en del av de otroligt kompententa teamen som finns på Stockholm IVF och Nordic IVF, och ser med spänning fram emot att utveckla verksamheten ännu mer framöver, avslutar Mats Brännström.

Läs mer om Eugin Sweden AB och satsningen framåt här.


Andra läste också