15-åring döms för mord på annan pojke


Den 26 maj inträffade en tragisk händelse då en 15-årig pojke förlorade livet efter att ha blivit knivhuggen sju gånger under ett våldsamt sammandrabbning i Hammarby Sjöstad i södra delen av Stockholm.

En jämnårig ung man har varit frihetsberövad sedan slutet av maj och ställd inför rätta, anklagad för mord. Under rättegången, som avslutades i slutet av augusti, erkände den 15-årige pojken att han utförde knivhuggen, men han hävdade att det skedde i självförsvar. Försvarsadvokaten Pia Tengvall försvarade honom med argumentet om nödvärn.

Rätten har dock kommit fram till att hans handlingar var avsiktliga. Rådmannen Anna Liljenberg Gullesjö, i ett officiellt uttalande, påpekar att att angrepp med kniv mot vitala kroppsdelar innebär en livsfara.

Under fredagen har domen fallit, och den 15-årige pojken döms för mord till ett tvåårigt straff inom sluten ungdomsvård.

Grön gräsmatta i Lumapark och Sjöstadsskolan
Luma i Hammarby Sjöstad.

Det var strax efter klockan 23 en fredagskväll i slutet av maj som polisen fick ett larm om en svårt skadad 15-årig pojke vid Lumaparken i Hammarby Sjöstad. Under natten, på lördagen, spärrades hela parkområdet av. Efter att polisen hade samlat in flera vittnesuppgifter kunde de senare gripa en jämnårig pojke, misstänkt för mord. Flera andra ungdomar hade bevittnat bråket som ägde rum innan den svårt skadade pojken påträffades. Tyvärr avled han strax efter midnatt på sjukhuset efter att ha genomgått operation.

Den nu dömde 15-åringen har hävdat att han handlade i självförsvar, eller åtminstone att det var en överreaktion i en situation där han upplevde sig hotad.


Andra läste också