Viktig verksamhet för unga i Sjöstaden – varje torsdag öppen fritidsgård


Maskrosbarn är en rikstäckande barnrättsorganisation som jobbar med barn 13-19 år som har det svårt hemma. Man har en rad olika aktiviteter och stöd för barn bland annat gratis kuratorsamtal och en fritidsgård öppen varje torsdag kväll. Nu har organisationen precis flyttat in i nya lokaler på Textilgatan i Hammarby Sjöstad. De tar gärna emot fler barn gärna från Hammarby Sjöstad. 

När öppnade ni upp er verksamhet i Hammarby Sjöstad?

– Vi flyttade hit till Textilgatan i mitten av januari men har haft verksamhet i stockholmsområdet i många år. I februari kom alla aktiviteter kopplade till ungdomsgården igång. 

Ni har en egen fritidsgård i era lokaler berätta mer och vad som gäller för att delta.

– Till fritidsgården kommer ungdomar mellan 13-19 år som har det svårt hemma, det vill säga barn vars föräldrar har ett missbruk, psykisk sjukdom eller utsätter dem för våld. Fritidsgården är öppen varje torsdag 16.30-20.30 och vi kallar den för torsdagsmys. Här får barnen en gemenskap, chans att träffa andra unga som har det lika, möta trygga vuxna och vid behov ha samtal med kuratorer. Men mycket fokus ligger på att ha kul, må bra och få en paus hemifrån, säger Marlene Lundli, Ansvarig kommunikation och privat insamling.

.– Vi gör massa olika saker på Torsdagsmyset, teater, filmkväll, spelar spel, pysslar och pratar om ämnen som är viktiga för ungdomar. Vi äter även middag tillsammans. För ungdomarna är det särskilt betydelsefullt, på grund av att föräldrarna hemma hos en del av barnen inte är kapabla att ha rutiner eller att få till en middag och då kanske barnen får ta ansvar själva för matlagning både till sig själv och sina syskon. På Torsdagsmys får de äta tillsammans vid ett och samma bord och det skapar en stark känsla av gemenskap som barnen kanske saknar hemifrån. 

Barnen bestämmer själva om de är maskrosbarn och vill komma hit, det är inget vi definierar. Tycker de att de har ett behov är de välkomna. De måste dock föranmäla sig. Vi har barn som reser mil för att komma hit. Samma koncept finns även i Göteborg och Malmö. 

Hur många arbetar på ert kontor i Hammarby Sjöstad?

– På kontoret är vi drygt 20 stycken, övriga 7 sitter i Göteborg och Malmö. Sen har vi cirka 120 engagerade och timanställda som till exempel hjälper till när ungdomsgården är öppen och vid våra andra stödaktiviteter (chatt, kuratorsamtal, barnombud, läger, coachprogram, etcetera).

Hur går det till om ett barn/ungdom vill uppsöka er verksamhet?

– Om det gäller fritidsgården hör de av sig vis sms, mail eller telefonsamtal till Natalia. 
Annars går det bra att chatta med oss https://maskrosbarn.org/activities/chatt/
Boka ett kuratorsamtal online https://maskrosbarn.org/activities/digital-kurator/

Allt är gratis för ungdomarna! 

Mer om Maskrosbarn 
I Sverige har omkring 500 000 barn och ungdomar minst en förälder som har en psykisk sjukdom eller ett missbruk. Många av barnen utsätts även för våld i hemmet. Maskrosbarn har sedan 2005 arbetat med att förbättra deras levnadsvillkor. Detta görs genom nio olika direktstöd till barnen som bygger på långsiktighet, tillit och identifikation. På barnens uppdrag bedriver Maskrosbarn även ett kunskapshöjande arbete med syfte att se och upptäcka barn som far illa hemma samt ett påverkansarbete för att förbättra lagar, processer och system som berör barnens möjlighet till ett bättre liv. Maskrosbarn har bl.a. mottagit utmärkelser från FN och Stiftelsen Allmänna Barnhuset för sitt arbete med barnrätt. www.maskrosbarn.org


Andra läste också