”All in” med obemannade kassor


Coop Hammarby Sjöstad först i Sverige med ett unikt koncept helt utan manuella kassor.
Butiken, har plast till 19 självutcheckningskassor, berättar Elin Bergius, butikschef hos Coop i Hammarby Sjöstad
.

Detaljhandelsmarknaden är idag kraftigt konkurrensutsatt och även om omsättningen ökar står lönsamheten still, samtidigt som e-handeln tar en allt större andel. De fysiska butikerna måste effektiviseras och locka fler kunder. Därför har Coop i Hammarby Sjöstad velat maximera självbetjäningen. För kunderna minskar köandet i butikerna och butiken blir mer kostnadseffektiv då personalkostnaderna minskar, eller?

Elin Bergius, butikschef hos Coop

I dag finns två typer av obemannade kassor – självskanning och självutcheckning. Vid självskanning skannar kunden varorna en och en i butiken med en elektronisk skanner. Vid självutcheckning skannas och betalas alla varor samtidigt vid utgången.

Ni har nu gått All in med obemannade kassor. Vad kommer det innebära för era kunder?
– Att det kommer att gå snabbare att handla. Vi får plats med fler kassor än tidigare och det kommer göra att köerna minskar, säger Elin Bergius.

Vad kommer detta innebära för er personal?
– Det innebär att de får mer tid över för att hjälpa våra kunder. Dels kommer det alltid att finnas medarbetare i anslutning till snabbkassorna för att hjälpa till och kontrollera åldern vid köp av till exempel alkohol och tobak. Och dels kommer vi kunna ha fler medarbetare ute i butiken som kan ge mer service.

Hur kommer övervakning att ske?
– Zonen med de automatiska kassorna kommer att vara bemannad med medarbetare som gärna hjälper alla kunder. Man behöver också sitt kvitto för att passera zonen.

Ingen i Elin Bergius butik i Hammarby Sjöstad har behövt sluta i samband med omställningen, de som stod i de
manuella kassorna jobbar nu bland annat i charken, i butiken eller är behjälpliga vid snabbkassorna.

– Många i personalen tycker det är väldigt roligt att få göra något modernt, att vara i framkant, säger Elin Bergius.

Självutcheckningen är utformad så att man inte kan betala om man inte skannat och vägt varje vara – inklusive kasse – på en speciell våg. Enligt Elin Berguis har snatteriet varken ökat eller minskat sedan omställningen.

Kommer det verkligen inte bli några personalnedskärningar?
– Absolut inte. Syftet är att förbättra kundupplevelsen, genom att det kommer att gå snabbare att betala samtidigt som vi kan ge bättre service ute i butiken.

Kommer det bli några prissänkningar?
Ja – vi på Coop gör en stor satsning på att sänka priserna på stora delar av vårt sortiment under 2019. Vi har nyligen gått ut med ett utskick till hushållen i Hammarby Sjöstad på ett urval sänkta varor.

Berätta gärna mer om er satsning. Är detta er första butik? Och i så fall varför valde ni Hammarby Sjöstad först?

– Det blir vår första butik som enbart kommer att ha denna självscanning och ShopExpress och blir den första butiken utan manuella kassor. Vi väljer att testa detta i Hammarby Sjöstad eftersom det är en modern stadsdel och våra kunder är nyfikna på förändring. Skälet är också att köerna i butiken vid helger ofta blev för långa. Nu kommer vi att ha fler kassor eftersom de manuella kassorna tar större plats.
Vi vill helt enkelt förbättra köpupplevelsen för våra kunder.

Men jag ser att ni har infört två bemannade kassor, varför?
– Ja, tyvärr tog vi steget att gå All in för snabbt. Vi fick på resans gång diverse teknikstrul som försvårade för både personal och våra kunder. Vi borde haft mer kommunikation och varit tydligare för både kunder och personal om vad det är som sker och händer i butiken, säger hon.

– De två manuella kassorna som nu satts in kommer att vara bemannad under rusningstrafik och vid behov. Detta för att tillfredsställa för våra kunder, som vi självklart lyssnar på. De kommer vara kvar! Har inga tankar på att ta bort dem.

Blir det inte svårare för personalen att gå vidare till annan butik nu?
– Nej absolut inte varför skulle det bli det?

De kommer väl sakna kassavana?
– Nej, snabbkassorna fungerar precis som en vanlig kassa. Vi kan sköta hela köpet åt kunden och det gör vi också. Sedan har vi våra två manuella kassor.


Andra läste också