Barn segrade över bilar och fick utökad skolgård


Eleverna på Sjöstadsskolan i Hammarby Sjöstad, Stockholm, var trötta på sin trånga skolgård. Föräldrarna gav sig in i en fyra år lång kamp för att förvandla en bilparkering till en rymligare skolgård. Tidigare var skolgården en av stadens minsta, och en intilliggande bilparkering tog upp stor plats som istället kunde användas för barnens lek och idrott.

Föräldrarna inledde en kampanj och riktade mejl till skolborgarrådet, satte upp affischer på skolan och samarbetade med lokaltidningen Sjöstadsbladet och tidningen Mitt i för att sprida budskapet. Jens Forsmark, sakkunnig inom hållbara transporter och förälder till tre barn på skolan, var en av de drivande krafterna. Processen tog tid, och flera hinder dök upp på vägen. Bygglovet för skolan var till en början temporärt, vilket avskräckte skolgårdsbolaget från att investera i en ny skolgård.

Förvaltaren på skolgårdsbolaget motsatte sig också idén om en större skolgård, och det verkade som om processen skulle misslyckas. Föräldrarna höll dock fast vid sitt mål och höll skolborgarrådet informerat om de nödvändiga förändringarna. Bygglovet ändrades till slut till permanent, och förvaltaren ändrade sin inställning. Kontraktet för parkeringen sades upp, och fyra års kamp resulterade i en välanvänd och större skolgård.

Jens Forsmark ser det som en väl investerad tid och uppmuntrar andra föräldrar att kämpa för förändringar på sina barns skolgårdar. Han påpekar att det kan ta lång tid och att det kan finnas osynligt motstånd, men belöningen är glädjen av att se barnen njuta av den nya skolgården.

Text: redaktionen – Sjöstadsbladet


Andra läste också