Hammarby Sjöstads lokaltidning Sjöstadsbladet möter Annika Lindhoff. När Annika Lindhoff var färdigbehandlad för sin bröstcancer stod hon utan stöd och rehabilitering från sjukvården. En trestegsraket visade sig bli avgörande för att komma tillbaka till livet efter sjukdomen: skaffa hunden Lexi, delta i CancerRehabfondens rehabvecka och flytta till naturnära Hammarby Sjöstad.
TEXT: Jonny Bothin / FOTO: Lokaltidningen Sjöstadsbladet i Hammarby Sjöstad
Annikas berättelse börjar i slutet av 2015. Det var i duschen i lägenheten vid Mariatorget som hon för första gången kände knölen i vänster bröst. Hon visste på en gång vad det var. Av rädsla drog hon sig för att gå till sjukhuset, men i januari 2016 tog hon mod till sig och sökte vård.
Läkarna hittade en stor tumör i bröstet. De var tvungna att krympa den med cellgifter innan hon kunde opereras. I augusti 2016 opererades bröstet och lymfkörtlarna bort. Cellgiftsbehandlingen fortsatte under hösten, och därefter väntade strålbehandling och cancerhämmande injektioner. Hon friskförklarades och vården ansåg att hon var färdigbehandlad.
“Som att bli utslängd på gatan”
Tumörerna var borta, men kvar stod Annika med traumat och de psykiska spår som sjukdomen lämnat efter sig. Dessutom låg familjen i spillror. Cancerbeskedet och sjukdomstiden tog hårt på alla, inte minst på barnen. Samtidigt ville Försäkringskassan att hon skulle börja jobba så snart som möjligt igen.
– När man är klar med behandlingarna känns det som att bli utslängd på gatan och att någon låser dörren. Man får klara sig själv, säger Annika.
En ny familjemedlem
För att få något annat att tänka på än cancern och motiveras till att komma ut, bestämde sig Annika för att skaffa hund. Sedan fyra år tillbaka är cockerspanieln Lexi en del av familjen.
– Lexi är min lilla bebis. Jag lägger all min energi på henne när jag inte jobbar, berättar hon.
I samma veva bestämde sig familjen för att flytta från Mariatorget till Hammarby Sjöstad. De visste inte riktigt vad de skulle förvänta sig, men alla blev positivt överraskade.
– Allt finns i Hammarby Sjöstad – butiker, restauranger, närheten till stan och härliga båtturer som tar oss till Södermalm eller Nybroplan.
Men framförallt är det närheten till Nackareservatet som Annika, och hunden Lexi, gläds åt.
– Miljön kring Sjöstaden har hjälpt mycket. Den har verkligen en positiv inverkan på mitt välbefinnande, berättar hon. Att kunna ta sig ut under sjukdomstiden har varit jätteviktigt. När man går på skogsstigarna och till sjöarna är det som att komma ut på landet. Det är mycket trevligare att gå ut med Lexi i dessa omgivningar än i en park.
Rehabvecka med CancerRehabFonden
Region Stockholm erbjuder visserligen alla bröstcancerpatienter möjligheten att åka på rehabiliteringsvistelser i deras regi. Men det erbjudandet måste nyttjas inom sex månader, annars förfaller möjligheten. På grund av familjesituationen var det omöjligt för Annika att lämna familjen under den period som hon erbjöds åka. Hon tackade nej.
Kort därpå kom Annika i kontakt med en kvinna som varit på en av CancerRehabFondens rehabveckor för cancerdrabbade. Annikas nyfunna bekantskap uppmanade henne att söka. Hösten 2018 blev ansökan beviljad och i april året därpå deltog Annika på rehabveckan på rehabcentret Mösseberg i Falkenberg.
Ett batteri av personal
Hon tillbringade rehabveckan tillsammans med tretton andra kvinnor som också drabbats av bröstcancer. Där togs de emot av en undersköterska, sjuksköterska, fysioterapeut, läkare, dietist och psykolog.
– Det var världens batteri av personal, helt oändligt många faktiskt! Tänk alla som bara fanns där, för att hjälp mig.
Alla deltagare fick varsitt individuellt schema för vistelsen. Bland annat utarbetades individanpassade träningsprogram till var och en. Annika använder sig fortfarande av programmet.
– Många av övningarna kan jag göra hemma, men när jag vill komma hemifrån går jag till gymmet Aktiv Kvinna i Sjöstaden. Det ligger precis utanför min port och är öppet på udda tider. De tillfällen jag känner att jag kanske inte ser så rolig ut, kan jag sticka dit och gömma mig.
Möten med fantastiska kvinnor
Annika fortsätter med att förklara vad CancerRehabFondens rehabvecka har betytt för hennes återhämtning:
– Det var helt ovärderligt! Inte minst att få feedback och förstå att det är normalt att känna som jag kände och tänka som jag gjorde. Och sen alla fantastiska kvinnor jag lärde känna. Det var så otroligt lärorikt att ta del av de andras cancerresor. Hur de upplevt det rent fysiskt, men också hur vården tagit hand om dem och hur deras familjer mådde under tiden.
_____________________________________________
Faktaruta:
CancerRehabFonden erbjuder kostnadsfri rehabilitering och stöd till cancerdrabbade. Det är en religiöst och partipolitiskt obunden insamlingsorganisation med 90-konto som är fristående från andra cancerorganisationer. CancerRehabFondens verksamhet finansieras helt av gåvor från privatpersoner, företag och stiftelser.
Läs mer och bli månadsgivare på: www.cancerrehabfonden.se