Kaos under testkörning av nya tunnelbanelinje


En fruktansvärd olycka inträffade när ett tåg som utförde en testkörning på den nya tunnelbanelinjen plötsligt spårade ur och reste sig upp genom marken vid Luma i Hammarby Sjöstad. Vittnen på platsen trodde först att det var en jordbävning som hade inträffat. Räddningstjänsten möttes av totalt kaos på platsen, där vissa människor flydde i panik medan andra stod chockade kvar. Orsaken till urspårningen är ännu oklar.

Nya tunnelbanan – Hammarby Sjöstad

Larmet om olyckan i Hammarby Sjöstad kom tidigt på måndagsmorgonen, klockan 08:30, och krävde en omfattande insats från polis, räddningstjänst och trafikverket. Ett tåg spårade ur av okänd anledning och hade inte möjlighet att bromsa i tid. Resultatet blev en allvarlig olycka där tågloket delades i två delar.

Aprilsnar_2001 Sjöstadsbladet
Foto: Sjöstadsbladet

Insatsledaren Hans Åke Lirpa berättade att föraren, som lyckligtvis klarade sig utan fysiska skador, var djupt skärrad av händelsen.

– Det mest anmärkningsvärda jag har skådat under min karriär, sa Lirpa

Enligt vittnen lät det som en åsksmäll, jordbävning eller en explosion när ett tåg plötsligt sköt upp genom marken. Polisen bekräftade senare att det var ett testtåg som utförde en provkörning av den nya tunnelbanan och av okänd anledning spårade ur.

Efter olyckan har hela tvärbanetrafiken mellan Sickla och Gullmarsplan stoppats. Polis och räddningstjänst har säkrat platsen och inga personskador har rapporterats förutom att lokföraren, som var i chocktillstånd, har förts till sjukhus för kontroll.

Artikeln uppdateras kontinuerligt med mer information. Om du har sett eller vet något relaterat till händelsen, inklusive bilder, kontakta lokaltidningen på tips@sjostadsbladet.se.

Text: Redaktionen – Sjöstadsbladet


Andra läste också