Svenska Linn Grant tar hem titeln som ”Rookie of the Year”


Under måndagen den 17 oktober meddelade Ladies European Tour i ett pressmeddelande att 23-åriga Linn Grant tar hem titeln som ”Rookie of the Year” 2022. Med högst poäng i rankingen efter fyra segrar i turneringen, varav två på hemmaplan, blev Grant en överlägsen vinnare.

Linn Grants självklara talang kanske inte överraskar många, då hon har det i blodet som barnbarn till den skotske golfaren Jim Grant. Men det var Linns pappa, John Grant, som uppmärksammade hennes talang. Redan som 16-åring vann hon Skandia Cup, en nationell tävling för golfande ungdomar, och 2018 fick hon en plats för att tävla i US Womens Open i Alabama. Därefter gick det bara uppför för Grant.

Sedan start har hon varit en stor förebild och inspiration för många unga golfspelare och nybörjare som vill testa på sporten, exempelvis vid en pay and play Stockholm.

Karriär som avtog i raketfart

Grants karriär tog ett starkt avstamp när hon vann sin första tävling i Ladies European Tour i Sydafrika tidigare i år, följt av ytterligare en seger i turneringen när hon vann Mithra Belgian Ladies Open i slutet av maj. Utöver turneringen lyckades hon även ta hem ytterligare två segrar på Sunshine Tour, samt åtta andra tävlingar där hon vid samtliga slutade topp tio.

Vinst som skriver golfhistoria

I början på juni tog hon hem sin tredje LET-seger, denna gång i Sverige på Volvo Car Scandinavian Mixed i Halmstad. Med denna vinst skrev Grant golfhistoria som den första kvinnan att vinna en DP World Tour-tävling när hon besegrade golfstjärnan Henrik Stenson, som tog andraplatsen med 9 slag mer. Den fjärde segern i LET-turneringen var vid Skaftö Open på västkusten, som ledde henne till titeln.

I ett pressmeddelande uttalar sig Grant: ”Jag har verkligen haft en rolig säsong som rookie, att lära känna alla andra spelare och naturligtvis att få vinna fyra titlar. Det var speciellt att vinna två gånger i Sverige framför vänner och familj”.

Åttonde svensken att vinna titeln

När Ladies European Tour meddelande nådde allmänheten blev Grant den åttonde svensken att ta hem titeln som ”Rookie of the Year”. Svenska spelare som tidigare prisats är:

  • Helen Alfredsson
  • Annika Sörenstam
  • Anna Berg
  • Louise Stahle
  • Anna Nordqvist
  • Caroline Hedwall
  • Julia Engström

”Det är härligt att utses till årets rookie och hamna på samma lista som alla andra prestigefyllda spelare som tidigare vunnit priset” säger Grant om vinsten till Expressen. Efter segrarna uppmärksammades hon i media när några av världens största tv-bolag ville intervjua henne, och hennes följarantal på Instagram ökade med nästan 20 000 på en vecka.

Titeln går till spelaren som lyckas samla in mest poäng under turneringen. Grant lyckades samla ihop 3 394,91 poäng och var långt före spanjorskan Ana Pelaez Trivino som knep andraplatsen. Tidigare har priset vunnits av golfstjärnor som Tiger Woods, Nancy Lopez och Aaron Wise.

”Ser fram emot att avsluta säsongen i Spanien”

Nu blickar Grant mot den eftertraktade titeln Race to Costa del Sol som hon spelar med Maja Stark i Spanien senare i år. Skulle hon vinna blir hon den femte vinnaren att ta hem båda titlarna under en och samma säsong, i fotspåren av Dame Laura Davies, Carlota Ciganda, Esther Henseleit och Atthaya Thitikul. ”Nu ser jag fram emot att avsluta säsongen i Spanien och slåss med Maja om titeln Race to Costa del Sol 2022”, säger hon.


Andra läste också