Ferla och Brf Hammarby Kaj i Samarbete för Att Modernisera Energiinfrastrukturen


Ferla och Brf Hammarby Kaj har gått samman för att genomföra en energiupprustning på fastigheten Bådan 1 som en del av föreningens energiomställning. Projektet, som utvecklades som en del av ett forskningsinitiativ från energimyndigheten, har nu gått in i genomförandefasen efter att beslut om investeringen har fattats.

Brf Hammarby Kaj, beläget i Hammarby Sjöstad, är ett 55+ boende med 82 lägenheter och en total yta på cirka 4 000 m² A-temp. Föreningen har länge strävat efter att förbättra energiklassificeringen av sin fastighet, och samarbetet med Ferla, ett etablerat energibolag med erfarenhet av liknande projekt i området, har känts naturligt.

”Vår förening har under många år velat göra något åt energiklassificeringen av vår fastighet och att göra det tillsammans med Ferla kändes naturligt. Vi har följt många föreningar här i sjöstaden som drivit lyckade energiprojekt tillsammans med Ferla. Vi genomför nu ett elprojekt som innefattar IMD, solceller och batterier.”, säger Peter Nordström, Projektansvarig för Brf Hammarby Kaj.

Energientreprenaden inkluderar installation av IMD-el, solcellspaneler på taket och batterilager. IMD möjliggör för en effektivare egenanvändning av solenergi, medan batterilagret främst kommer att användas för att balansera elförbrukningen på marknaden.

”Vi är mycket glada över att Brf Hammarby Kaj valt att samarbeta med oss i deras energiarbete. Investering i solceller och batterilagring är ett viktigt steg mot samhällets elektrifiering och omställning mot mer förnybar energi, samtidigt som det är en väldigt lönsam investering.”, säger Patrik Lindgren, Affärsutvecklare på Ferla.

Projektet förväntas vara ekonomiskt lönsamt redan från det första året, med intäkter från elmarknaden kombinerat med besparingar från IMD och solceller. Denna omställning förväntas stärka föreningens ekonomi och minska risken för framtida avgiftshöjningar.

Text: Redaktionen – Sjöstadsbladet


Andra läste också