Framtidens miljöprodukter


Framtidens miljöprodukter

Nedbrytbart karamellpapper, återvinningsbara pizzakartonger, växthus på taken och secondhandförsäljning av kläder i Hammarby Sjöstad. Det är några av alla de idéer som presenterades när ElectriCITY praktiserade miljö- och hållbarhetsarbete tillsammans med elever från Lugnets skola i Sjöstan. Projektet går under namnet Framtidsspanarna.

Stor kreativitet

– Det har varit fantastiskt att se vilken kreativitet som finns bland ungdomarna, säger Per Andersson på ElectriCITY. Det här är andra året som vi genomför den här satsningen tillsammans med skolan och totalt har 180 elever deltagit. Det har resulterat i massor av bra idéer och uppfinningar som alla kan bidra till en bättre miljö.

Framtidsspanarna

Projekt Framtidsspanarna är anpassat för årskurs 4-6. Uppgiften för eleverna var att under två veckors tid ta fram nya produkter eller tjänster som kan ha en positiv påverkan på miljön och klimatet, gärna anpassade för att kunna användas i Hammarby Sjöstad. I projektet ingick också spännande föreläsningar och denna höst hade man besök av externa föredragshållare som berättade om framtidens bilar, klimatsmarta bostäder och om digitaliseringens betydelse för ett effektivt miljöarbete.

Resultaten presenterades i mässmontrar, totalt 52 stycken, som bedömdes av en företagarpanel. De bästa produktidéerna och montrarna belönades med priser.

Massor av miljöprylar

Kreativt skapande på Lungets skola. Här är ett axplock av alla produktidéer som ställdes ut: solcellsbil, digital elgenererad gunga, säkerhetsdrönare, solcellsträd, miljösmarta bänkar, båt som rengör vattnet i Hammarby sjö, vattenrenare, låsbara cykelställ, smart återvinning av el, mötesplatser för olika generationer, café med närodlat, elektroniska informationstavlor, säkrare övergångställ, bollautomat för mer fotboll, allmänna vattenkranar, städrobotar, app för parkering av elscootrar och en utomhusbelysning som inte lockar till sig insekter eller fladdermöss.

Start Up på Fryshuset

Tidigare har liknande satsningar genomförts på Fryshuset, bland högstadie- och gymnasieelever. Projektet har då kallats Start Up och upplägget har varit enkelt och praktiskt inriktat. Eleverna ska under projektperioden – från en heldag till en vecka beroende på tillgång till tid – ta fram enkla affärsplaner för produkter och tjänster som har en miljö- eller hållbarhetsinriktning. De färdiga resultaten, det vill säga idé och produkt, presenterades därefter för en företagspanel bestående av 5-9 personer med erfarenhet från näringslivet. De bästa idéerna prisbelönades.

Även här har besök utifrån ingått i projektet och Fryshuset har gästats av både yngre och äldre affärsmän som delat med sig av sina erfarenheter från eget företagande, förr och nu (analogt och digitalt). Och så har SEB-banken varit på plats för att berätta om en banks olika uppdrag, från sparformer och bolagsformer till lånevillkor för privatpersoner och bolag. Bra kunskaper att ha sig om man tänker satsa på eget företagande inom miljösektorn.

Imponerande samling

Det var högt till tak då alla idéer och uppslag presenterades på Fryshuset, bland annat green app för ett hållbart liv, pantbank för plast, solcellskapell för släpjollar, miljövänlig bilrengöring, tunnelbanevagn med plats för cyklar, matkedja med egen odling, segel med solceller, spårbar plånbok, fingeravläsare till klassrummen och miljövänliga tuschpennor.

Fortsatt satsning nästa år

– Sammantaget har nu cirka 1 000 elever deltagit i den här formen av aktiviter. Och vem vet, kanske kommer någon av alla dessa idéer att förverkligas. Det finns i alla fall realistiska förutsättningar för flertalet av de produkter och tjänster som jag sett, säger Per Andersson.

Framtidsspanarna och Start Up kommer att fortsätta även under 2021.


Andra läste också