Gigantiskt konstverk på plats i Hammarby Sjöstad


Like a Diamond sätter den nya konsten sin prägel på Sthlm New i Hammarby Sjöstad. Idag var vi på lokaltidningen inbjudna till invigningen när den nybyggda fastigheten Sthlm 04 nu smyckats med färgsprakande konst i monumentalformat skapad av konstnären Jesper Nyrén.

STHLM04 konstverk

Hans imponerande verk är hela 18 meter brett och 25 meter högt.På Sthlm New Creative Business Spaces vill Skanska samla företag inom stadens kreativa branscher till Hammarby Sjöstad. Bygget av husen Sthlm 01 och Sthlm 04 i Hammarby Sjöstad befinner sig nu i slutfasen. Flera kända konstnärer samarbetar med Skanska Fastigheter Stockholm vid utsmyckningen av byggnaderna och först ut är Jesper Nyrén, känd bland annat för sina färgskimrande geometriska motiv.

– Konstverket bygger på ett fotografi av ett glasprisma taget i ett landskap. Prismat bryter ner ljuset i mindre beståndsdelar och skapar en ny bild. På samma sätt bryter gestaltningen upp byggnadens geometri och expanderar ut i det omgivande stadslandskapet. Jesper Nyrén har även vunnit uppdraget att bidra till den konstnärliga utsmyckningen av de nya underjordiska delarna av Gullmarsplans tunnelbanestation som redan har börjat byggas i direkt anslutning till Sthlm New.


Andra läste också