Skanska Fastigheter Lanserar Sthlm 02 Studion: Kreativitet och Innovation i Fokus


Skanska Fastigheter Presenterar Sthlm 02 Studion: En Charmfull Nykomling i Hammarby Sjöstad

Hammarby Sjöstad- Idag bjöd Skanska Fastigheter in medierna för att avtäcka deras senaste arkitektoniska pärla – Sthlm 02 Studion. Denna stilrena och lekfulla lillasyster till den välkända skyskrapan Sthlm 01 i Hammarby Sjöstad är ett löfte om en nytolkning av moderna stadskontors.

Visningen leddes av den respekterade arkitektbyrån Varg Arkitekter, tillsammans med Sofie Hjort, projektchef vid Skanska Fastigheter, och den hyllade designbyrån Contem, som ansvarar för inredningskonceptet och möblerna i byggnadens offentliga utrymmen på bottenvåningen.

LÄS OCKSÅ: Skanska Fastigheter hyr ut 2 300 kvadratmeter i det nya Sthlm 02 Studion

Sthlm 02 Studion är en nyckelkomponent i Skanskas ambitiösa satsning ”Sthlm New Creative Business Spaces”, som omfattar sju kontorsbyggnader i Hammarby Sjöstad. Denna nya arkitektoniska pärla, belägen längs Hammarby Allé och i nära anslutning till Sthlm 01, erbjuder en total yta på 7 450 kvadratmeter fördelat över sju våningsplan.

Kontorsutrymmen varierar i storlek från 475 kvadratmeter till hela våningsplan. Inflyttningen är planerad att äga rum i början av 2024.

”Sthlm 02 Studion är vår vision och lösning för framtidens urbana arbetsplatser. Det är en plats som andas värme, mjukhet och elegans på en hög arkitektonisk nivå. Här smälter design och hållbarhet samman för att skapa en vacker och funktionell arbetsmiljö,” berättar Sofie Hjort, projektchef för Sthlm 02 Studion hos Skanska Fastigheter.

LÄS OCKSÅ: Stenullsisolering återvinns när Skanska Fastigheter bygger prestigeprojekt

Contem, bestående av Cristian Lind och Jack Dalla-Santa, har haft fria tyglar att gestalta det 250 kvadratmeter stora offentliga utrymmet på bottenvåningen, inklusive ett café. Med sin fokus på återvunna material blev valet snabbt tydligt: inredningen skulle skapas av almträ.

”Almsjukan hotar för närvarande det svenska almbeståndet och sprider sig snabbt. Bara under detta år (2023) kommer 600 almar att avverkas i Stockholm. Almen är ett av våra vackraste träslag och fungerar utmärkt för inredning och möbler, vilket vi vill understryka med detta projekt,” berättar Cristian Lind från Contem.

Varg Arkitekter står bakom designen av huset och övrig inredning. Byggnaden är pre-certifierad med LEED Platinum och dess fasader består av prefabricerade betongelement, där noggrann uppmärksamhet har ägnats åt pigmentering och övergångar mellan elementen. Den kronan på verket är en magnifik takterrass som bjuder på en hisnande utsikt över det historiska kajområdet.

”Vår vision har alltid varit att skapa en robust, samtidigt elegant struktur som pulserar av liv och rörelse. Med Sthlm 02 Studion, och snart även Ateljén, kommer Hammarby Allé att fulländas med byggnader som ramar in båda sidorna av gatan,” berättar Ylva K Rosvall, ansvarig arkitekt på Varg Arkitekter.

Skanska Fastigheters mål är att minska sina CO2-utsläpp med 10 procent per år i sina byggprojekt. I Sthlm 02 Studion har man överträffat detta mål med en minskning av klimatpåverkan på över 11 procent. Projektet har utvecklat en egen metod för att mäta CO2-reduktion per investerad krona. Åtgärderna inkluderar användning av klimatvänlig betong, återanvändning av mark från tidigare projekt, minskad transportbelastning och ett noggrant arbete med att utforska och utmana användningen av olika material i byggprocessen, inklusive användning av pappreglar i innerväggar och återvunna material i undertaksplattor.

Skanska Fastigheter har även, i samarbete med sina leverantörer, samlat in och återanvänt all överbliven isolering och spill från undertaksplattor och skickat detta direkt till fabrikerna utan onödiga mellanhänder. Sthlm 02 Studion har dessutom infört en ny och flexibel belysningslösning, skräddarsydd för Skanska Fastigheters behov, som ökar både hållbarhet och användbarhet över tid.

Intresset för Sthlm 02 Studion är stort, och redan nu, innan inflyttningen som planeras till våren, är 30 procent av utrymmet uthyrt. Även grannbyggnaden, Sthlm 04, med sina 12 000 kvadratmeter uthyrbar yta, är snart fullt uthyrd, med endast 1 039 kvadratmeter kvar tillgänglig.

Contem och Sthlm 02 Studion: Hållbar Design i Fokus

Stockholm, Contem, känd för sin dedikation till hållbar design med återvunna material, har i samarbete med Skanska Fastigheter tagit sig an ett betydelsefullt projekt. Uppdraget var att skapa ett inredningskoncept och möbler för det offentliga utrymmet på bottenvåningen i Sthlm 02 Studion, en framstående byggnad som berikar Stockholms arkitektur.

Med en gedigen erfarenhet av att arbeta med återvunna material fick Contem, bestående av Cristian Lind och Jack Dalla-Santa, fria tyglar att gestalta den 250 kvadratmeter stora ytan. För duon var materialet en självklarhet – almen skulle utgöra själva grunden för inredningen.

”Almsjukan hotar just nu det svenska beståndet av almar, och avverkningen går snabbt framåt. Almen är ett av våra mest natursköna träslag och fungerar utmärkt för inredning och möbler. Det är något vi vill belysa med detta projekt,” säger Cristian Lind från Contem.

I början av nästa år kommer dörrarna till caféet att öppnas, och duon hoppas locka både inredningsentusiaster och arkitekter. Projektet representerar Contems största satsning hittills och har gett dem utrymme att utforska möjligheterna med att arbeta enbart med återvunnet trä.

”Vi har inspirerats av många av Stockholms institutioner som inte har ändrat sin inredning eller koncept på över ett sekel. Många av dessa platser använder generellt sett mycket trä, både i möbler, paneler och barer – något vi ville utforska. Trä är ett levande material, och vi ser fram emot att se hur det anpassar sig till sin nya miljö,” säger Jack Dalla-Santa från Contem.

Caféet kommer att erbjuda cirka 50 sittplatser och kommer också att inkludera Contems nya kollektion av möbler i alm. Arkitekter som har medverkat i projektet inkluderar Patrick Müller (Ductus Ductus) och Michele Abirascid (Studio Abirascid Hemlin).

Text: Jonny Bothin – Sjöstadsbladet


Andra läste också