Strålande Stjärnor på Turné: Kulturamas Skådespelarutbildning Lyfter Shakespeare’s ”Perikles”


Kulturama i Hammarby Sjöstad fortsätter att lysa med sina talanger, och förväntningarna är höga inför den kommande turnén.

En pjäs av William Shakespeare. En saga framförd av elever från Kulturama.

Andraårseleverna på Kulturamas skådespelarutbildning i Hammarby Sjöstad, inklusive Elvira Rosling vi pratat med och hennes klass, har förmånen att utforska djupet av Shakespeares sällan spelade verk, ”Perikles”. Pjäsen behandlar djärva teman såsom incest, människohandel och maktmissbruk.

En pjäs av William Shakespeare. En saga framförd av Skådespelare från Kulturama
Elvira Rosling på Kulturama i Hammarby Sjöstad

– Vi spelar Perikles genom att arbeta i melodramaform med fysiskt starka karaktärsdrag och att använda oss av blankvers. Alla skådespelare spelar alla rollerna och uppsättningen sker i en arenaform. Det är en rolig utmaning, med andra ord säger Elvira entusiastiskt.

En pjäs av William Shakespeare. En saga framförd av Skådespelare från Kulturama

Premiären ägde rum fredagen den 19 januari kl. 11.00 i Kulturamahuset Scen 4 på Virkesvägen 21. Succén var så stor att de även spelade senare samma dag kl. 18.00 och under lördagen den 20 januari kl. 12.30. Medverkar är Annie McWilliams, Cia Söderman, Elvira Rosling, Farah Bayoudh, Ida Vainionpää, Otilia Manstad, Patrick Brännfors, Patrik Andersson Walle, Simon Sandqvist, Micke Klingvall, Ris Peter Larsson och Affie Andersson.

Nu, när premiärnervositeten har lagt sig något, ger sig ensemblen ut på en Sverigeturné, där de tar med sig Perikles dramatiska berättelse om kärlek, tragedi och allt däremellan.

Pjäsen regisseras av Micke Klingvall, deras lärare i fysisk teater, med Ris Peter Larsson ansvarig för ljud- och ljusproduktionen, och Affie Andersson som coach i röstteknik.

Turnén tar dem till följande platser:

En pjäs av William Shakespeare. En saga framförd av Skådespelare från Kulturama. Slå dig ner i Perikles arena och se rollerna byta skepnad.

Dalslands folkhögskola den 29 januari kl. 10.30
Mariannelunds folkhögskola den 30 januari kl. 13.00
Vimmerby folkhögskola den 31 januari kl. 10.30
Stensunds folkhögskola den 1 februari kl. 18.00
Hasselagården den 4 februari kl. 11.00
Bergsjögården den 4 februari kl. 19.00

Text: Redaktionen – Sjöstadsbladet


Andra läste också