Ett stenkast från sjöstan – Världens största trästad


I en banbrytande satsning har Atrium Ljungberg tagit initiativ till Stockholm Wood City – världens största urbana stadsbyggnadsprojekt i trä, endast ett stenkast från Hammarby Sjöstad. Det ambitiösa projektet i Sickla kommer att bli ett internationellt skyltfönster för hållbart byggande. Det nya området kommer att erbjuda en pulserande, urban miljö med en mix av arbetsplatser, bostäder, restauranger och butiker, allt uppfört i trästomme. Stockholm Wood City markerar en ny era för hållbar arkitektur och stadsutveckling.

Stockholm Wood City, Fotograf Atrium Ljungberg / Henning Larsen.

Det ambitiösa projektet kommer att bli ett internationellt skyltfönster för hållbart byggande och demonstrera svensk innovationsförmåga när den är som bäst. Projektet som sträcker sig över 250 000 kvadratmeter är därmed världens största kända stadsbyggnadsprojekt med trästomme. Det nya området kommer att erbjuda en pulserande, urban miljö med en mix av arbetsplatser, bostäder, restauranger och butiker.

Trästaden i Sickla kommer att innehålla cirka 7 000 nya arbetsplatser (kontor, restauranger, dagligvaruhandel och servicehandel samt 2 000 nya bostäder. Själva utbyggnaden kommer att ske etappvis och det första spadtaget planeras tas 2025. De första husen förväntas stå klara 2027.

Stockholm Wood City, Fotograf Atrium Ljungberg / Henning Larsen.

Varför bygga i trä?

– Fastighetsbranschen spelar en stor roll i den gröna omställningen och fördelarna med träbyggnader är många, både för miljön och för människors hälsa och välmående. Hållbarhetsambitionerna i Sickla är höga med bland annat solcellsanläggningar på tak och egenproducerad, lagrad och delad energi. Projektet innebär även andra miljövinster i form av kortade pendlingstider då det idag är underskott på arbetsplatser söder om Stockholms innerstad.

Visionsbild:
Stockholm Wood City, Fotograf Atrium Ljungberg / Henning Larsen

Läs mer om projektet på Atrium Ljungbergs webbplats


Andra läste också