Gröna Trender Blomstrar


Plantagens senaste rapport, Växttrender 2024, avslöjar att intresset för inomhusväxter ökar markant. Med fokus på lättskötta gröna växter, unika arter och ekonomiskt smarta sticklingar, erbjuder rapporten en inblick i årets hetaste trender som inspirerar till att börja det nya året med växter.

Närmaste Plantagen finner du i Sickla Köpkvarter – Sjötorpsvägen 10.

Växtintresset blomstrar som aldrig förr enligt Plantagens senaste rapport, Växttrender 2024. Denna trettonde årliga rapport, skapad i samarbete med HUI Research, avslöjar spännande insikter om svenskarnas växtpreferenser och trender för det kommande året.

Enligt rapporten har intresset för inomhusväxter, särskilt gröna sådana, ökat från 47 procent 2023 till imponerande 56 procent 2024. Ulrika Bjurström, marknadschef på Plantagen, förklarar detta som en effekt av det förändrade vardagslivet efter pandemin.

”Vi har följt trenderna över flera år och kan nu se effekterna efter pandemin. Man vill fortfarande ha ett grönt hem, men vi tillbringar inte lika mycket tid hemma längre. Det gör att lättskötta växter är mer populära nu än någonsin innan. Samtidigt så är intresset för unika växter, som tog fart under pandemin, fortsatt starkt,” säger Bjurström.

Närmaste Plantagen finner du i Sickla Köpkvarter – Sjötorpsvägen 10.

Årets stora inomhustrender:

Trend 1 – Lättskötta växter mest populärt Lättskötta växter är i topp när det kommer till svenskarnas växtintresse. Efter pandemiåren har efterfrågan på lättskötta växter ökat markant. 68 procent av de tillfrågade är intresserade av lättskötta växter som Monstera, gullranka, garderobsblomma och papegojblommor.

Trend 2 – Samla unika växter Trenden att samla unika växter fortsätter, med 48 procent som tycker att det är roligt att lära sig om nya växttyper. Den ökade populariteten för ovanliga arter, som startade med Monstera Variegata, fortsätter att växa.

Adrian Evans, Hortikulturist och landskapsdesigner, kommenterar trenden: ”I allt högre grad vill människor samla på speciella växter med unika egenskaper. Det har blivit en sport att hitta växter med onaturligt brokiga löv, såsom den väldigt eftertraktade Philodendron ’White Knight’ där vissa mer sällsynta exemplar säljs för tusentals euro.”

Trend 3 – Vardagslyx med snittblommor Intresset för snittblommor har ökat under de senaste fyra åren, från 28 procent 2020 till 36 procent 2024. I en osäker värld, där ekonomin påverkar valen, söker konsumenter små ljusglimtar i vardagen. Snittblommor blir ett sätt att skapa en lyxig känsla i hemmet, och 46 procent anser att snittblommor förgyller vardagen.

Trend 4 – Sticklingar ger mycket valuta för pengarna Andelen som tar sticklingar har ökat från 45 procent till 55 procent på tre år, trots minskad tid hemma jämfört med pandemin. Intresset för sticklingar drivs nu främst av ekonomiska motiv. Växter som är enkla att ta sticklingar på inkluderar elefantöra, palettblad, pelargon, lavendel och monstera.

Om Växttrender 2024: Sedan 2012 har Plantagen presenterat den årliga rapporten Växttrender. Rapporten baseras på konsumentundersökningar om växter och trädgård, samt intervjuer med experter inom områdena som trenderna berör. Konsumentundersökningen omfattar ett riksrepresentativt urval med 1 019 respondenter i Sverige. Under 2024 kommer rapporten att fokusera på fyra olika teman: Trender inomhus – Nystarta året med växter, Trender utomhus – Alla kan odla, Hösttrender – Bästa tiden att plantera, och Jultrender – Växternas kraft i julens tider.

Närmaste Plantagen finner du i Sickla Köpkvarter – Sjötorpsvägen 10.

Text: Charlotta Lindmark – Sjöstadsbladet


Andra läste också