Historisk Kungaslup Sjösatt i Hammarby Sjöstad


I dagens strålande solsken återskapades historien när invånarna i Hammarby Sjöstad fick bevittna en sällsynt händelse – sjösättningen av kungaslupen Vasaorden. Hammarby Sjöstads Lokaltidning Sjöstadsbladet hade äran att närvara vid detta unika ögonblick. Kungaparet kommer färdas från Skeppsholmen till Logårdstrappan i denna magnifika farkost.

Stockholms Stad Förbereder Folkfest För H.M. Konungens 50-årsjubileum på Tronen

I år är det ett betydelsefullt jubileumsår då vi firar att Hans Majestät Konungen har suttit på tronen i 50 år. För att hedra detta imponerande jubileum bjuder Stockholms stad in till en stor folkfest som kommer att äga rum den 16 september. Festen kommer att toppas med en jubileumskonsert som bjuder på en musikalisk resa genom de senaste 50 åren, och detta spektakel kommer att äga rum framför det praktfulla Slottet på Norrbro. Men festligheterna slutar inte där – efter konserten kommer vi alla att kunna dansa och fira på Gustav Adolfs torg. Det här blir ett minnesvärt tillfälle för Stockholm och hela landet att hylla vår monark och hans enastående 50-åriga regeringstid.

Kungaslupen Vasaorden.

Vasaorden har en rik historia som går tillbaka till år 1774, då den beställdes av Gustav III inför bröllopet mellan hans bror, hertig Karl (senare känd som Karl XIII), och prinsessan Hedvig Elisabet Charlotta. Denna kungliga slup har genom tiderna varit ett symboliskt och praktfullt inslag i kungahusets ceremonier och festligheter.

Kungaslupen Vasaorden sjösattes idag i Hammarby sjö i Hammarby Sjöstad. Foto: Gerd Lundberg

År 1921 drabbades den ursprungliga slupen av en förödande brand på Galärvarvet, men den återuppbyggdes tack vare en hjälpande hand från flottans officerare som bidrog till en omfattande insamling. Den nya slupen rekonstruerades enligt 1700-talets byggnadsteknik och använde svensk ek, och vissa detaljer från den ursprungliga slupen, som rorkult, gardjärn, båtshakar, gardiner och dynor, bevarades och inkorporerades i den nya konstruktionen.

Dagen för sjösättningen, den 20 juli, är av historisk betydelse då det markerar Vasaordens premiärtur med Kung Gustaf V till Stockholms stadshus invigning. Efter denna händelse låg slupen i dvala i flera år innan den återupptog tjänst vid Kronprinsessans bröllop år 2010.

Under de senaste åren har Vasaorden genomgått en omfattande renovering, den mest omfattande sedan hennes ursprungliga konstruktion. Den har varsamt restaurerats till sin forna prakt och glans och har sedan dess stått redo att göra sin plikt vid viktiga evenemang.

Senast Vasaorden tog till vattnet var i samband med firandet av Stockholms stadshus 100-årsjubileum den 22 juni 2023. Denna historiska kungaslup fortsätter att vara en symbol för kungahuset och en påminnelse om det förflutnas prakt och storhet.

Kungen 50 år på tronen – vi firar tillsammans!

I år firas H.M. Konungens 50 år på tronen och Stockholms stad bjuder in till folkfest den 16 september.

Det blir en jubileumskonsert – en musikalisk resa genom 50 år – framför Slottet på Norrbro och efteråt dansar vi på Gustav Adolfs torg.

Alla är välkomna. Fri entré!

Program

14.30–16.00 Kortege och båtfärd genom staden

16.00–18.00 Jubileumskonsert vid Lejonbacken

18.00–22.00 Dansfest på Gustav Adolfs torg

Mat och dryck finns på Norrbro från 14.00 till 22.00.


Andra läste också