I blickfånget OmnOmnOmn Chocolaterie i sjöstan


Eva Montsinen trollar inte Hon är inte bara Sjöstadens chokladdrottning, hon är även grafisk formgivare i botten. Sedan några år driver hon OmnOmnOmn Chocolaterie. Läget ligger numer centralt på Hammarby allé annat var det förr ganska off i övre delen av urbana Hammarby Sjöstad med korsande trafikleder i olika plan precis utanför. Men nu på plats på Hammarby allé 50 möts vi av svart, vitt, metall, färg och glada praliner och knasiga och fina askar.

En dag i mars träffade vi Eva för en exklusiv och öppenhjärtlig intervju där hon med värme bland annat berättar om den stora passion för choklad, hur det är att vara chef och att gå från en branch till en annan…

OmnOmnOmn
Foto: Olof-Plym-Forshell

Intervjun genomförs i Evas butik i sjöstan. Utanför kastar de färgade träden sina skuggor mot butikens spegelblanka fönster. Här inne i lokalen är stämningen hög. En blandning av stammisar och förstagångsbesökare. Det märks att Eva trivs i denna miljö.

Hur det hela började
– Att det blev choklad började med ett möte med en chocolatier i samband med ett formgivnings- och inredningsuppdrag som jag arbetade med som grafisk formgivare. Här, för första gången fick jag se choklad och praliner i all dess form och sprudlande färger. Jag blev nyfiken på hantverket och gick en kvällskurs för att förstå och behärska det. Det ledde vidare till helgkurser och jag blev begeistrad. Tog mig några veckor att avsluta mina uppdrag och därefter bytte jag bransch. Man kan säga jag gick från “digital till analog,” Hon tittar på mig och brister ut i skratt när hon ser att jag antecknar det hon just sagt.

Foto: Olof-Plym-Forshell

OmnOmnOmn Chocolaterie är en småskalig tillverkare av chokladpraliner och konfektyr. Här använder man choklad som är certifierad, spårbar och där så är möjligt, ekologisk. Deras choklad håller hög kvalitet beror nog främst på att de är finsmakare själva. Är du kvalitetsmedveten, uppskattar ett gott hantverk och tycker att det ska smaka mycket om en pralin, då har du kommit rätt. Här använder man få ingredienser och använder inga konserveringsmedel.

– En liten notis i lokaltidningen inför andra advent och plötsligt stod det massor med kunder i butiken. Oj vad förvånad jag blev! Omtumlande. Roligt. Utmanade. Men det som skavde var de färdiga chokladaskarna som fanns att köpa för oss i min nya bransch. Som grafisk formgivare, van att sätta färg och bild så blev det naturligt att även designa mina egna askar. MIn konceptidé var att inte bara pralinerna utan även askarna skulle sticka ut i mängden.

Jag såg en möjlighet. Att kombinera mitt ena yrke som grafisk formgivare och mitt nya som choklad och pralintillverkare Jag ville måla hela chokladvärlden! Göra udda, roliga, fräcka och tuffa askar för designintresserade och nogräknade konsumenter. Eller för de som helt enkelt blir glad av att köpa en rolig ask. Enkelt uttryckt – rolig att ge, rolig att få. Och på den vägen är det. Jag målar chokladpraliner, designar askar. Det här är bara början, säger Eva Mantsinen.

“Kvalitetschoklad till bröllop, företag, restauranger och privatpersoner.

Chokladaskar med logo
En rolig (och god!) present är deras chockladask med handgjorda praliner. Asken kan både tryckas med företagets logotyp på och personaliseras med mottagarens namnet på asken.

Choklad och pralinkurser
Eva berättar om en kul kurs hon håller till kick-off, företagsevent eller team building. Du och kollegorna kokar chokladfyllning som ni smaksätter själva, fyller i förgjutna skal, och om ni vill, försluter pralinerna själva. (Det brukar vara uppskattat!).

OmnOmnOmn Chocolaterie
Foto: Olof-Plym-Forshell

Chokladprovning
I deras lokaler på OmnOmnOmn Chocolaterie i Hammarby Sjöstad får ni en intressant föreläsning om hur böna blir till choklad samtidigt som man provar ren choklad och praliner. Föreläsare är Eva Mantsinen. Provningen kan genomföras på ert företag eller där ni också förlagt ett event, en kickoff eller team buildning.

Choklad för alla
– Vi tillverkar också praliner och chokladkakor fria från animaliska produkter, värd namnet choklad. För dig som är vegan, mjölkproteinallergiker och/eller laktosintolerant. Just nu har vi Passionsfrukt, Hallon och Hasselnöt i en snygg och designad ask med 6 praliner, säger Eva Mantsinen.

Hur är du som chef?
– Jag försöker vara lyssnande och inkluderande. Samtidigt som chef måste man vara medveten om att det är jag som måste fatta besluten och sända ut rätt signaler. Jag försöker vara så tydlig som möjligt.

Foto: Olof-Plym-Forshell

Vad får dig att inte orka gå upp ur sängen?
– Det skulle vara dålig lönsamhet. Man blir inte rik av att tillverka och sälja chokladpraliner utan man måste vara något av en nörd för att vilja fortsätta. Det är mycket hjärta och kärlek i det här hantverket.” Jag tycker ändå att jag har ett priviligierat liv.

Vad får dig att orka fortsätta?
– De som entusiasmerar mig mest och som ger mig energi är mina kunder, vänner och följare på sociala media som peppar, handlar och ömmar för en liten tillverkare som längtar så mycket efter att få fortsätta i traditionella. Men framför allt, vi är några som vill höja statusen för den lilla chokladpralinen. Som hellre jobbar med kvalitetschoklad än med bulkchoklad. Som hellre jobbar
med spårbar och etisk choklad. En bra råvara, schyssta arbetsförhållanden, skäligt betalt för kakaon och ekologiskt tänk ska löna sig. I alla led, säger Eva.


Andra läste också